Aromatyczny rosół na skrzydełkach

4.99 (177 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Przygotowałam dzisiaj pyszny aromatyczny rosołek na skrzydełkach z kurczaka.
Rosół rozgrzewający idealny na zimowe dni.
Z dodatkiem ugotowanego makaronu smakuje wybornie.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • skrzydełka kurczaka 8 szt,
    woda zimna 2 litry,
    pietruszka 1 szt,
    marchewka 1 szt,
    seler 1/4 szt,
    por 1/2 szt,
    cebula podsmażona 1 szt,
    kostka rosołowa 1 szt,
    natka pietruszki 1/2 pęczka,
    sól 2 szczypty,
    czarny pieprz mielony 2 szczypty,
    przyprawa uniwersalna 2 szczypty,

    Dodatkowo:
    makaron nitki 250 g,
Wystaw ocenę:

4.99 (177 ocen)

Zobacz również:

Zupy Rosół

Aromatyczny rosół na skrzydełkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Aromatyczny rosół na skrzydełkach 1. Skrzydełka oczyścić, umyć.
    Włożyć do garnka i zalać wodą(zimną) około 1,5-2 litrów.
    Doprowadzić do zagotowania, zmniejszyć płomień ognia, wyjąć zebraną szumowinę.
    Dodać obraną, opłukaną włoszczyznę, posolić.
    Cebulę obrać, podrumienić nad ogniem, a następnie wrzucić do rosołu. Dołożyć kostkę rosołową.
    Gotować do miękkości skrzydełek i włoszczyzny.
    Rosół przecedzić przez sitko do drugiego garnka.
    Doprawić do smaku pieprzem i solą oraz dodać posiekaną natkę pietruszki. Chwilkę pogotować i zdjąć z ognia.

    Podawać z ugotowanym makaronem.

Porady

Rada; Przyprawy dodajemy według uznania, czyli do smaku. Każdy zapewne ma swoje ulubione przyprawy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Mięso Przyprawy Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować