Rollsy pizzowe w cieście francuskim

4.5 (171 ocen)

  • 10 min

Pyszna przekąska/przystawka na karnawałowy stół (ale nie tylko). Do przygotowania w kilka minut plus pieczenie, dzięki czemu są doskonałą alternatywą dla niezapowiedzianych gości.

  • 10 min

Składniki:

  • 1 płat ciasta francuskiego
    2-3 łyżeczki koncentratu lub sosu pomidorowego
    3 łyżeczki przyprawy do pizzy
    1 łyżeczka oregano
    3 suszone pomidory z oleju
    1 papryka czerwona
    2-3 nieduże ogórki kiszone
    15 dag sera żółtego
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Przystawki Przekąski

Rollsy pizzowe w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0nejdli 1. Ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy koncentratem pomidorowym (lub domowym sosem) i oprószamy przyprawą do pizzy i oregano.
  • image-1ns7ov2 2. Na brzegu układamy połówki suszonych pomidorów, posypujemy drobno pokrojoną paprykę i starte na grubych oczkach ogórki kiszone.
  • image-03jr6xk 3. Całość przykrywamy warstwą żółtego sera i ponownie zwijamy ciasto w roladkę.
  • image-1v1u2ln 4. Kroimy ostrym nożem na kawałki grubości 1,5-2cm.
  • image-01vsrjt 5. Następnie tak przygotowane rollsy nadziewamy na patyczki do szaszłyków (nie jest to konieczne jeśli dobrze skleimy brzegi, np. zwilżając je wodą). Układamy na blasze z papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut (do zrumienienia ciasta).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Ogórek Papryka Suszone pomidory

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować