Pyszna przekąska/przystawka na karnawałowy stół (ale nie tylko). Do przygotowania w kilka minut plus pieczenie, dzięki czemu są doskonałą alternatywą dla niezapowiedzianych gości.
10 min
Składniki:
1 płat ciasta francuskiego
2-3 łyżeczki koncentratu lub sosu pomidorowego
3 łyżeczki przyprawy do pizzy
1 łyżeczka oregano
3 suszone pomidory z oleju
1 papryka czerwona
2-3 nieduże ogórki kiszone
15 dag sera żółtego
Rollsy pizzowe w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy koncentratem pomidorowym (lub domowym sosem) i oprószamy przyprawą do pizzy i oregano.
2.Na brzegu układamy połówki suszonych pomidorów, posypujemy drobno pokrojoną paprykę i starte na grubych oczkach ogórki kiszone.
3.Całość przykrywamy warstwą żółtego sera i ponownie zwijamy ciasto w roladkę.
4.Kroimy ostrym nożem na kawałki grubości 1,5-2cm.
5.Następnie tak przygotowane rollsy nadziewamy na patyczki do szaszłyków (nie jest to konieczne jeśli dobrze skleimy brzegi, np. zwilżając je wodą). Układamy na blasze z papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut (do zrumienienia ciasta).
Komentarze