Polędwiczki w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, osuszyć, przyprawić przeciśniętym przez praskę jednym ząbkiem czosnku i pieprzem. Wstawić na min.2 godz.w chłodne miejsce. Następnie krótko podsmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju. Oprószyć solą.
2.Szpinak przepłukać pod zimną wodą i odparować na suchej patelni. Dodać pozostały czosnek i gałkę muszkatołową. Na koniec wymieszać z pokruszoną fetą i pokrojonymi, osączonym z zalewy pomidorkami. Chwilę poddusić do rozpuszczenia sera. Ostudzić.
3.Ciasto francuskie podzielić na pół i ponacinać ( po obu stronach ciasta, zostawiając pusty środek) pod ukosem na 1,5 cm paski. Na środku ciasta wyłożyć polędwiczki, ( w razie konieczności ciasto można delikatnie rozwałkować, aby miało wielkość mięsa). Na polędwiczkach rozsmarować szpinak z dodatkami.
4.Z paseczków ciasta przeplatać warkocz, tak, aby zakryć cały farsz. Wierzch posmarować rozkłóconym żółtkiem i posypać siemieniem lnianym. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st.przez ok.20 min. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Komentarze