Rolady z karczku

4.51 (146 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne roladki z karczku dla smakoszy! ... pomysł mojej mamy :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kg karczku,
    2 cebule,
    2 duże ogórki kiszone,
    dobra kiełbasa najlepiej podwawelska lub każda inna,
    musztarda sarepska,
    olej do smażenia,
    sól,
    pieprz.
Wystaw ocenę:

4.51 (146 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne

Rolady z karczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początku przygotowanie: Kroję wzdłuż ogórka kiszonego, cebulę w paski oraz kiełbasę również wzdłuż na 4. Karczek kroję tak jak na kotlety, rozbijam tłuczkiem, mięso przyprawiam solą i pieprzem, następnie smaruję cienką warstwą musztardy po kolei na każdy kawałek mięsa i układam nadzienie: 1 kawałek ogórka, 1 kawałek kiełbasy i cebulę. Zawijam w rulonik i spinam wykałaczkami lub owijam nitką, żeby roladki się nie rozleciały podczas gotowania. Tak przygotowane roladki obtaczam w mące pszennej, układam na rozgrzanej patelni i smażę na dużym ogniu aż mięso dobrze się przysmaży ma brązowo z każdej strony. Następnie podlewam wodą i gotuje na wolnym ogniu, bez przykrycia do czasu odparowania wody i zrobienia się ładnego brązowego sosu, wtedy tez karczek powinien być już miękki. Przyprawiam do smaku, rewelacja! Smacznego!

Porady

1. Uwaga z przyprawianiem pod koniec gotowania, ponieważ może to nie być konieczne gdyż mięso zostało przyprawione na początki solą, pieprzem, została dodana musztarda i kiełbasa która również daje smak. 2. Zamiast smażenia na patelni, roladki można upiec w piekarniku przez 1 godzinę na 180 stopni, nie będą wtedy tak tłuste :) 3. Rolady doskonale smakują z kluskami śląskimi i kapustą czerwoną lub kiszoną kapustą na gęsto!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować