Rolady wołowe

4.49 (157 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Klasyczne rolady wołowe... i mniej klasyczny rozmaryn :)

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    - 5 plastrów wołowiny
    - 10 plastrów boczku wędzonego
    - 5 ćwiartek ogórka konserwowego
    - mały słoiczek musztardy ostrej
    - 3 łyżka masła
    - 1 ząbek czosnku
    - 1 cebula
    - sól himalajska świeżo zmielona
    - pieprz kolorowy świeżo zmielony
    - kilka gałązek świeżego rozmaryny
Wystaw ocenę:

4.49 (157 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne

Rolady wołowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wołowinę kroimy na plastry i rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Solimy i pieprzymy.
  • 2. Pokrojony boczek układamy na wołowinie i ponownie używamy tłuczka do mięsa wklepując go.
  • 3. Tak przygotowane mięso smarujemy musztardą. Następnie układamy na nim ogórek i cebulę pokrojoną w piórka.
  • 4. Zwijamy rolady i obwiązujemy je nitką.
  • 5. W naczyniu z grubym dnem rozgrzewany 1 łyżkę masła, dodajemy ząbek czosnku pokrojony w plastry i układamy mięso. Dodajemy świeże gałązki rozmaryny. Mięso obsmażamy w każdej strony na brązowy kolor. Doprowadzając do przypalenia ale nie zwęglenia naszego mięsa. W ten sposób wołowina nabierze idealnego smaku i będziemy mieć podstawę do sosu własnego.
  • 6. Zmniejszamy siłę palnika i pozostawiamy tak mięso na około 2 godz. zaglądając od czasu do czasu i podlewając mięso wodą.
  • 7. Aby powstał sos, na zakończenie gotowania dodajemy 2 łyżki masła i mieszamy. Sos zgęstnieje a my nie używamy mąki.
    Takie rolady będą idealnie smakowały z kluskami śląskimi i modrą kapustą.

    SMACZNEGO

Porady

Rozmaryn dodaje lekkiej goryczki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować