1.Wołowinę kroimy na plastry i rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Solimy i pieprzymy.
2.Pokrojony boczek układamy na wołowinie i ponownie używamy tłuczka do mięsa wklepując go.
3.Tak przygotowane mięso smarujemy musztardą. Następnie układamy na nim ogórek i cebulę pokrojoną w piórka.
4.Zwijamy rolady i obwiązujemy je nitką.
5.W naczyniu z grubym dnem rozgrzewany 1 łyżkę masła, dodajemy ząbek czosnku pokrojony w plastry i układamy mięso. Dodajemy świeże gałązki rozmaryny. Mięso obsmażamy w każdej strony na brązowy kolor. Doprowadzając do przypalenia ale nie zwęglenia naszego mięsa. W ten sposób wołowina nabierze idealnego smaku i będziemy mieć podstawę do sosu własnego.
6.Zmniejszamy siłę palnika i pozostawiamy tak mięso na około 2 godz. zaglądając od czasu do czasu i podlewając mięso wodą.
7.Aby powstał sos, na zakończenie gotowania dodajemy 2 łyżki masła i mieszamy. Sos zgęstnieje a my nie używamy mąki.
Takie rolady będą idealnie smakowały z kluskami śląskimi i modrą kapustą.
Komentarze