Roladki z mięsa indyczego w boczku

4.5 (152 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 10 min
  • Dla 5 osób

Z mielonej piersi indyczej można wyczarować takie oto roladki otulone chudym boczkiem, z suszoną morelą w środku. Doskonale nadają się na niedzielny lub świąteczny obiad, można je też podać jako ciepłą lub zimną przekąskę.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • 400 g mięsa mielonego z piersi indyka
    15 cienkich plastrów wędzonego surowego chudego boczku (ok. 200g)
    1 jajko
    1 szalotka (50 g)
    1 mała marchewka (50 g)
    2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
    2 łyżki oleju
    szczypta kuminu
    szczypta kurkumy
    szczypta chili
    szczypta soli
    mielony kolorowy pieprz
    15 miękkich moreli suszonych
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Roladki z mięsa indyczego w boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szalotkę i marchewkę obieramy. Szalotkę kroimy w drobną kostkę, a marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Szalotkę szklimy na łyżce oleju, dokładamy marchewkę i chwilę razem dusimy. Studzimy.
  • 2. Do mięsa dodajemy szalotkę z marchewką, jajko, zieloną pietruszkę i przyprawy, dokładnie mieszamy. Masę mięsną rozkładamy na plastrach boczku na ok. 2/3 ich długości. Na końcu z mięsem układamy morele i zwijamy roladki. Spinamy je wykałaczkami i układamy w formie. Skrapiamy łyżką oleju i oprószamy mielonym kolorowym pieprzem.
  • 3. Roladki pieczemy w 160 stopniach z termoobiegiem, najpierw 20 minut pod przykryciem, potem ok. 15-20 minut bez przykrycia. Podajemy z ziemniakami i dowolną surówką.

Porady

Jeżeli morele są mocno wysuszone warto je namoczyć wcześniej w niewielkiej ilości ciepłej wody.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Suszone morele Boczek wędzony Boczek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Impreza Na ciepło Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować