Gołabki z mięsa indyczego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z kapusty wykroić ”głąb” dajemy do wody, żeby w całości przykryło cała kapustę solimy wodę i gotujemy kapustę systematycznie obgotowane liście kapusty ściągamy warstwowo.
Mięso mielone wyrabiamy z ugotowanym ryżem al Dante , cebule kroimy w kostkę zeszklić na tłuszczu i przestudzoną dodać do mięsa mielonego oraz drobno posiekane ząbki czosnku. Następnie dajemy przyprawę do mięsa mielonego/ drobiowego, sól i pieprz do smaku. Dodajemy jajka i wyrabiamy mięso dokładnie - wymieszać wszystkie składniki.
2.Obgotowane liście faszerujemy mięsem mielonym zwijamy gołąbki i na mocno rozgrzanym tłuszczu zapiekam gołąbki z obydwu stron. Do większego garnka na dół układam pozostałe liście kapusty zalewam ok 0,5 litra wody wrzucam kostkę rosołową i układam bardzo ciasno zapieczone gołąbki. Na poukładane gołąbki wylewam przecier pomidorowy rozcieńczony z ½ szklanki wody. Dusimy gołąbki ok 25 min.
Komentarze