Roladki z indyka nadziewane kalafiorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet z indyka oczyszczamy i kroimy na 4 mniejsze kotlety. Kotlety rozbijamy delikatnie tłuczkiem dość cienko ,ale uważając , żeby nie zrobić w mięsie dziur. Kotlety oprószamy przyprawą do indyka i nacieramy czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Ostawiamy na pół godziny.
W tym czasie przygotowujemy farsz.
Kalafiora dzielimy na różyczki i gotujemy ok. 5 minut w osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy. Wystudzonego kalafiora rozgniatamy widelcem i przekładamy na suchą patelnię , żeby odparować resztki wody. Do kalafiora dodajemy rozdrobniony serek capri (lub startą mozzarellę), 1 ząbek czosnku, szczyptę gałki i sól oraz pieprze do smaku.Opcjonalnie można dodać posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy, studzimy.
Farsz nakładamy na kotleciki z indyka i zawijamy w rolady, spinając brzegi wykałaczkami.
Roladki panierujemy w mące kukurydzianej , następnie w roztrzepanych jajkach i pokruszonych drobno płatkach kukurydzianych lub zwykłej bułce tartej.
Roladki smażymy na złoty kolor kilka minut.
Można podać je w całości lub pokrojone na plastry.
Porady
uwaga: jeśli po przekrojeniu okaże się , że mięso z indyka było za grube i się nie dosmażyło, roladki można włożyć do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni na 10-15 minut.
Komentarze