Nadziewane roladki wieprzowe

4.46 (169 ocen)

Często przyrządzam takie roladki na niedzielny obiad, w towarzystwie klusek śląskich i modrej kapusty stanowią smaczny obiad.

Składniki:

  • 1kg szynki wieprzowej
    Ok 10 większych pieczarek
    25 dag szynki wieprzowej
    10-15 plasterków sera żółtego
    2-3 łyżeczki mąki pszennej
    2 łyżeczki śmietany kwaśnej 18%
    1 szklanka bulionu
    Olej rzepakowy do smażenia
    Sól, pieprz, zioła prowansalskie, maggi do smaku
Wystaw ocenę:

4.46 (169 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne Szynki

Nadziewane roladki wieprzowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso pokroić na ok 1cm plastry, każdy rozbić za pomocą tłuczka. Posmarować musztardą, osolić i posypać pieprzem.
  • 2. Szynkę i ser żółty pokroić w drobną kostkę. Pieczarki pokroić w półplasterki, dodać do nich 2 łyżki zimnej wody i dusić kilka minut aby zmiękły. Pieczarki odcedzić i połączyć z pokrojoną szynką i serem. Farsz przyprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
  • 3. Na każdy rozbity płat mięsa ułożyć po ok 2 łyżki farszu, rozsmarować. Zwinąć roladki i związać nitką.
  • smażenie roladek 4. Roladki obsmażyć na rozgrzanym oleju rzepakowym na złoty kolor z obu stron, podlać wodą tak by były do połowy przykryte. Gdy płyn w części odparuje dodać bulion. Roladki dusić do miękkości ok 1h. Z chłodnych roladek usunąć nitki.
  • zabielenie sosu 5. Zabielić sos: mąkę rozmieszać w małej ilości zimnej wody, dodać śmietanę, rozmieszać. Wlać kilka łyżeczek sosu w celu zahartowania i dodać do roladek, zagotować. Sos doprawić do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Olej Szynka Nadzienie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować