Nadziewane roladki wieprzowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso pokroić na ok 1cm plastry, każdy rozbić za pomocą tłuczka. Posmarować musztardą, osolić i posypać pieprzem.
2.Szynkę i ser żółty pokroić w drobną kostkę. Pieczarki pokroić w półplasterki, dodać do nich 2 łyżki zimnej wody i dusić kilka minut aby zmiękły. Pieczarki odcedzić i połączyć z pokrojoną szynką i serem. Farsz przyprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
3.Na każdy rozbity płat mięsa ułożyć po ok 2 łyżki farszu, rozsmarować. Zwinąć roladki i związać nitką.
4.Roladki obsmażyć na rozgrzanym oleju rzepakowym na złoty kolor z obu stron, podlać wodą tak by były do połowy przykryte. Gdy płyn w części odparuje dodać bulion. Roladki dusić do miękkości ok 1h. Z chłodnych roladek usunąć nitki.
5.Zabielić sos: mąkę rozmieszać w małej ilości zimnej wody, dodać śmietanę, rozmieszać. Wlać kilka łyżeczek sosu w celu zahartowania i dodać do roladek, zagotować. Sos doprawić do smaku.
Komentarze