Roladki z ciasta filo z żurawiną i twarożkiem

4.5 (193 ocen)

Bardzo delikatne i kruche roladki-ciasteczka. Niezbyt słodkie ale o to mi chodziło. Wypełnione delikatnym twarożkiem i żurawiną, polane gorzką czekoladą. Zapraszam do wypróbowania :)

Składniki:


  • opakowanie ciasta filo (miałam 7 arkuszy )

    4 łyżki zmielonego twarogu na sernik ( nie słodziłam go ale nic nie stoi na przeszkodzie alby deser był słodszy)
    łyżeczka startej skórki z pomarańczy
    5-6 łyżek mrożonej żurawiny
    2 łyżki mleka

    50 g gorzkiej kuwertury
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Roladki z ciasta filo z żurawiną i twarożkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Za pomocą silikonowego pędzelka, arkusze ciasta smarujemy mlekiem.

    Nakładamy jeden na drugi po czym na całej powierzchni rozsmarowujemy twarożek wymieszany ze skórką pomarańczową. Posypujemy go żurawiną.

    Zwijamy jak roladę po czym kroimy ostrym nożem na 10-12 części.
  • 2. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

    Pieczemy około 35 minut w 180 stopniach.

    Odstawiamy do wystudzenia.

    W tym czasie rozpuszczamy kuwerturę.

    Każde ciasto polewamy małą łyżeczką czekolady.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować