Roladki schabowe z mozzarellą i żurawiną

4.5 (153 ocen)

  • 35 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Delikatna mozzarella, słodka żurawina oraz pikantny świeżo mielony pieprz są świetnym dodatkiem do schabu.
Podane z pieczonymi ziemniakami, lub ziemniaczanym puree i surówkami np. z białej i czerwonej kapusty smakują wyśmienicie.

  • 35 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,7 kg. schabu bez kości
    350g. żurawiny do mięs i serów
    2 kulki mozzarelli
    świeżo mielony pierz kolorowy
    sól
    2 jajka
    1/3 szklanki mleka
    bułka tarta
    olej lub smalec do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Roladki schabowe z mozzarellą i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab umyć osuszyć, pokroić w dwu cm. plastry
    Każdy plaster mięsa roztłuc cienko, uważając by go nie przedziurawić.
  • 2. Mozzarellę odsączyć z zalewy, pokroić w plastry zaczynając od węższej strony.
  • 3. Każdego kotleta posolić, posmarować po całości żurawiną,oprószyć obficie świeżo mielonym, kolorowym pieprzem. Ułożyć po dwa,trzy plasterki mozzarelli.
    Zwinąć roladkę zakładając najpierw dwa boki na farsz a następnie formując rulon.
  • 4. Jajka roztrzepać z mlekiem.
    Każdą roladę maczać w jajkach oraz obtaczać w bułce tartej.
    Rozgrzać tłuszcz.
    Smażyć na rumiano z każdej strony.
  • 5. Roladki podawać np. z pieczonymi ziemniakami i ulubioną surówką
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Mozzarella Schab Żurawina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować