Delikatna mozzarella, słodka żurawina oraz pikantny świeżo mielony pieprz są świetnym dodatkiem do schabu.
Podane z pieczonymi ziemniakami, lub ziemniaczanym puree i surówkami np. z białej i czerwonej kapusty smakują wyśmienicie.
35 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
0,7 kg. schabu bez kości
350g. żurawiny do mięs i serów
2 kulki mozzarelli
świeżo mielony pierz kolorowy
sól
2 jajka
1/3 szklanki mleka
bułka tarta
olej lub smalec do smażenia
Roladki schabowe z mozzarellą i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab umyć osuszyć, pokroić w dwu cm. plastry
Każdy plaster mięsa roztłuc cienko, uważając by go nie przedziurawić.
2.Mozzarellę odsączyć z zalewy, pokroić w plastry zaczynając od węższej strony.
3.Każdego kotleta posolić, posmarować po całości żurawiną,oprószyć obficie świeżo mielonym, kolorowym pieprzem. Ułożyć po dwa,trzy plasterki mozzarelli.
Zwinąć roladkę zakładając najpierw dwa boki na farsz a następnie formując rulon.
4.Jajka roztrzepać z mlekiem.
Każdą roladę maczać w jajkach oraz obtaczać w bułce tartej.
Rozgrzać tłuszcz.
Smażyć na rumiano z każdej strony.
5.Roladki podawać np. z pieczonymi ziemniakami i ulubioną surówką
Komentarze