Ciasto Pawi ogon

4.49 (173 ocen)

Delikatnie zmodyfikowany pawi ogon w wykonaniu mojej Mamy :)

Składniki:

  • Na blaszkę o wymiarach 24x36cm

    Biszkopt:
    4 jajka
    1 szklanka cukru kryształu
    4 łyżek mąki krupczatki
    4 łyżek mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Kruche ciasto:
    3 szklanki mąki
    1 kostka margaryny (250g)
    1/2 szklanki kwaśnej śmietany (18%)
    1 jajko
    1 żółtko
    3/4 szklanki cukru pudru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    150g mielonych orzechów włoskich
    Powidła śliwkowe

    Wkładka serowa:
    300g białego sera
    3 jajka
    1 szklanka cukru kryształu
    1 mały budyń śmietankowy
    50g rodzynek

    Krem:
    750 ml mleka
    1 szklanka cukru kryształu
    1 cukier waniliowy
    3 jajka
    3 łyżki mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 kostka margaryny (250g) - można dać odrobinę więcej
    3 łyżki wódki czystej

    Dodatkowo:
    1 galaretka agrestowa
    1 galaretka wiśniowa
    Polewa czekoladowa mleczna oraz biała
Wystaw ocenę:

4.49 (173 ocen)

Ciasto pawi ogon - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubijamy na sztywną pianę, powoli dodajemy cukier kryształ oraz po jednym żółtku. Do puszystej masy przesiewamy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Mieszamy delikatnie drewnianą łyżką i przelewamy na wyłożoną papierem blaszkę. Pieczemy do suchego patyczka w temp 180st C (ok 20-25minut). Studzimy.
  • 2. Kruche ciasto z wkładką serową:
    Przesianą mąkę siekamy z margaryną, kwaśną śmietaną, jajkiem, żółtkiem, cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Zagniatamy ciasto i chłodzimy je w lodówce min. pół godziny.

    W tym czasie przygotowujemy serownik:
    Żółtka ucieramy z cukrem kryształem, dodajemy podwójnie zmielony biały ser, budyń oraz rodzynki. Miksujemy. Do masy serowej dodajemy pianę ubitą ze szczyptą soli z 3 pozostałych białek. Delikatnie łączymy za pomocą łyżki i przelewamy na wyłożoną papierem blaszkę. Pieczemy ok pół godziny w temp 200st.

    Zimne ciasto dzielimy na 4 części. Wałkujemy na długość i szerokość foremki. Jeden placek przekładamy na blaszkę i pieczemy w temp. 200st C ok 20 minut.
    Pozostałe 2 części smarujemy powidłami i posypujemy startymi orzechami. Zwijamy w rolady.
    Na 4 część ciasta ostrożnie przekładamy upieczony, ciepły sernik i zwijamy delikatnie jak pozostałe rolady. Wszystkie 3 pieczemy na złoty kolor ok 25-30 minut w temp. 200st C.
  • 3. Krem:
    W 1/4 szklanki mleka roztrzepać jajka oraz mąkę pszenną i ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem i ugotować budyń dodając do gotującego się przygotowaną mieszankę z jajek i mąk. Dobrze rozmieszać, przestudzić mieszając co jakiś czas.
    Margarynę utrzeć do białości, a następnie stopniowo dodawać po odrobinie budyniu. Mieszać ręcznie lub na najwolniejszych obrotach miksera. Na końcu dodać wódkę i ponownie dobrze rozetrzeć.
  • 4. Przełożenie:
    Na cienki kruchy placek wyłożyć połowę kremu budyniowego- ułożyć roladki, w środek dając roladkę serową- pomiędzy rolady wlać tężejącą galaretkę agrestową,a następnie wiśniową- po schłodzeniu wyłożyć pozostały krem budyniowy- przykryć biszkoptem- dekorować polewą mleczną oraz z białej czekolady.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować