Roladki z mięsa mielonego z dodatkiem kapusty zapieczone w cieście francuskim sprawdzą się zarówno jako danie główne jak również przekąska. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.
40 min
Dla 6 osób
Średni
Składniki:
3 duże liście młodej kapusty
około 400g mięsa mielonego
czerwona cebula
biała część pora
olej do smażenia
przyprawa gyros
płat ciasta francuskiego
żółtko do posmarowania
sezam do posypania
Roladki mięsne z kapustą i ciastem francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebule i por drobno siekamy i szklimy na odrobinie oleju.
Mięso mieszamy z cebulką i przyprawa gyros.
2.Kapustę obieramy i myjemy. Wkładamy do osolonego wrzątku na 3 minuty. Odcedzamy i zalewamy zimna wodą. Odcinamy wystającą część zgrubiałego nerwu (aby przy zawijaniu liść nie pękał).
3.Płat ciasta rozwijamy i wykładamy równą warstwą masę mięsną. Pozostawiamy na szerszym boku około 8-10 cm ciasta bez mięsa. Na masie mięsnej układamy przygotowane wcześniej liście kapusty.
4.Ciasto francuskie ściśle zwijamy wzdłuż szerszego boku.
5.Smarujemy żółtkiem jajka i posypujemy białym sezamem. Pieczemy w 200 stopniach C przez około 35-40 minut. Jeśli wierz zacznie się przypiekać można go przykryć folia aluminiową.
Komentarze