Roladki mięsne z kapustą i ciastem francuskim

4.5 (197 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Roladki z mięsa mielonego z dodatkiem kapusty zapieczone w cieście francuskim sprawdzą się zarówno jako danie główne jak również przekąska. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • 3 duże liście młodej kapusty
    około 400g mięsa mielonego
    czerwona cebula
    biała część pora
    olej do smażenia
    przyprawa gyros
    płat ciasta francuskiego
    żółtko do posmarowania
    sezam do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Rolada Dania główne Roladki

Roladki mięsne z kapustą i ciastem francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Roladki mięsne z kapustą i ciastem francuskim 1. Cebule i por drobno siekamy i szklimy na odrobinie oleju.
    Mięso mieszamy z cebulką i przyprawa gyros.
  • Roladki mięsne z kapustą i ciastem francuskim 2. Kapustę obieramy i myjemy. Wkładamy do osolonego wrzątku na 3 minuty. Odcedzamy i zalewamy zimna wodą. Odcinamy wystającą część zgrubiałego nerwu (aby przy zawijaniu liść nie pękał).
  • Roladki mięsne z kapustą i ciastem francuskim 3. Płat ciasta rozwijamy i wykładamy równą warstwą masę mięsną. Pozostawiamy na szerszym boku około 8-10 cm ciasta bez mięsa. Na masie mięsnej układamy przygotowane wcześniej liście kapusty.
  • Roladki mięsne z kapustą i ciastem francuskim 4. Ciasto francuskie ściśle zwijamy wzdłuż szerszego boku.
  • Roladki mięsne z kapustą i ciastem francuskim 5. Smarujemy żółtkiem jajka i posypujemy białym sezamem. Pieczemy w 200 stopniach C przez około 35-40 minut. Jeśli wierz zacznie się przypiekać można go przykryć folia aluminiową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować