Szaszłyki z ciastem francuskim i parówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto francuskie pokroić wzdłuż na 24 paski.
Każdą parówkę pokroić na 4 części.
Warzywa opłukać, osuszyć i oczyścić.
Paprykę i cukinię pokroić w kostkę.
Pieczarki mniejsze przekroić na pół a większe na ćwiartki.
Cebule obrać i pokroić w krążki.
Żółty ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Na patyki od szaszłyków nabijać kolejno ciasto francuskie, parówka,ciasto francuskie, papryka, ciasto francuskie, cebula, ciasto francuskie, pieczarka, ciasto francuskie, cukinia.
Pasek ciasta francuskiego zawijać naprzemiennie z warzywami i nabijać na patyk.
Szaszłyki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzchu posypać startym żółtym serem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec 30 minut w 180 st C.
Przed wyjęciem upewnić się, że ciasto francuskie się upiekło.
W przeciwnym razie będzie gorzkie.
Gdy jest niedopieczone potrzymać dłużej w piekarniku.
Smakuje i na gorąco i na zimno, najlepiej z sosem pomidorowym lub czosnkowym.
Komentarze