Rolada z kremem czokoladowym i malinami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Rolada biszkoptowa dla miłośników słodkich wypieków. Krem z białej czekolady z dodatkiem mascarpone i słodkiej śmietanki idealnie smakuje w towarzystwie malin. Jako wykończenia lukier w kolorze delikatnego różu , słodki z nutą kwaskowości soku z cytryny.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    1/2 szklanki cukru
    5 łyżek oleju rzepakowego
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    Krem czekoladowy:
    300g. białej czekolady ( 3 tabliczki)
    200 ml śmietanki 36%
    250g.mascarpone
    Dodatkowo:
    250g. malin
    Lukier:
    3/4 szklanki cukru pudru
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżka soku z malin bez cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Rolada z kremem czokoladowym i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rolada z kremem czokoladowym i malinami 1. Biszkopt:Żółtka oddzielić od białek , ubić je na sztywną pianę ze szczyptą soli. Wsypywać powoli cukier, miksować do czasu aż się rozpuści.
    Następnie wlewać po jednym żółtku oraz po łyżce oleju nie przerywając miksowania. Wsypać mąkę oraz proszek do pieczenia, delikatnie ale dokładnie wymieszać masę łyżką ( nie miksować!)
  • Rolada z kremem czokoladowym i malinami 2. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia , przelać masę. Piec 15 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st.
  • Rolada z kremem czokoladowym i malinami 3. Wyjąć biszkopt natychmiast z piekarnika , położyć zwilżoną ściereczkę , zwinąć w rulon wraz z papierem do pieczenia , odstawić do wystudzenia.
  • Rolada z kremem czokoladowym i malinami 4. Krem czekoladowy:Czekoladę połamać, rozpuścić nad kąpielą wodną.
    Pozostawić do całkowitego wystudzenia.
  • Rolada z kremem czokoladowym i malinami 5. Śmietankę ubić, dodać mascarpone oraz zimną czekoladę, zmiksować.
  • Rolada z kremem czokoladowym i malinami 6. Zimny biszkopt rozwinąć ,zdjąć ściereczkę, rozsmarować po całości krem czekoladowy oraz ułożyć maliny.
    Ponownie zrolować biszkopt , oddzielając go od papieru do pieczenia.
    Pozostawić w lodówce na 3-4 godz a najlepiej na noc aby krem dokładnie stężał.
  • 7. Lukier:Cukier poder dokładnie utrzeć z sokiem z cytryny i malin.
    Lukrem polać roladę
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować