Błyskawiczna rolada z kremem i malinami

4.48 (160 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Lekki krem z malinami otoczony pysznym wilgotnym biszkoptem. W bardzo łatwy i szybki sposób przyrządzimy tą smakowitą roladę.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 4 jajka
    - 1 łyżka zimnej wody
    - 60 g cukru
    - 2 łyżeczki cukru wanilinowego
    - 50 g mąki pszennej typ 550
    - 50 g mąki ziemniaczanej
    - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 250 g śmietanki 30% lub 36% (jeśli 30% to 1 op. śmietan fix)
    - 2,5 łyżki cukru pudru ( + cukier puder do dekoracji)
    - 2 łyżki kopiaste serka mascarpone
    - 1,5 łyżeczki żelatyny
    - 200 g malin
Wystaw ocenę:

4.48 (160 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Rolada Biszkopty

Błyskawiczna rolada z kremem i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wbijamy białka i ubijamy na najwyższych obrotach po chwili dodajemy łyżkę wody. Ubijamy jeszcze troszkę aż piana zacznie się ścinać i dodajemy stopniowo oba cukry. Ubite białka mają być na tyle sztywne że możemy odwrócić miskę do góry nogami. Następnie dodajemy żółtka i krótko miksujemy na małych obrotach. Dodajemy obie mąki oraz proszek do pieczenia. Mieszamy wszystko łyżką do połączenia składników (dodając mąkę nie wolno nam już ciasta miksować bo biszkopt nie wyrośnie). Wykładamy blachę papierem do pieczenia wylewamy ciasto i wyrównujemy. Pieczemy ok 15 minut w temperaturze 180 stopni na wysokości drugiej od dołu.
  • 2. Upieczony biszkopt wyjmujemy i kładziemy na zwilżonej szmatce, papierem do pieczenia do góry. Papier delikatnie odrywamy. Ciasto rolujemy i odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie możemy przyrządzić krem. W misce ubijamy śmietanę jeśli 30% to z śmietan fixem jeśli 36% to bez. Dodajemy cukier puder następnie pod koniec serek mascarpone. Żelatynę zalewamy 3 łyżkami zimnej wody i wstawiamy do mikrofali dosłownie na 7-8 sek. Kiedy przestygnie i się rozpuści dodajemy troszkę kremu następnie dodajemy ją do masy. Delikatnie miksujemy.
  • rolada 3. Odwijamy nasze ciasto. Smarujemy przyrządzonym kremem oraz układamy maliny a następnie zawijamy. Tak aby krawędź była na dole. Gotową roladę odstawiamy na 2-3 h do lodówki. Podajemy chwile wcześniej ją wyjmując i posypując cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować