Błyskawiczna rolada z kremem i malinami

  • wyświetlono: 1045 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Lekki krem z malinami otoczony pysznym wilgotnym biszkoptem. W bardzo łatwy i szybki sposób przyrządzimy tą smakowitą roladę.

DSC_3377_Perfect365
  • 12 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

- 4 jajka
- 1 łyżka zimnej wody
- 60 g cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 50 g mąki pszennej typ 550
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g śmietanki 30% lub 36% (jeśli 30% to 1 op. śmietan fix)
- 2,5 łyżki cukru pudru ( + cukier puder do dekoracji)
- 2 łyżki kopiaste serka mascarpone
- 1,5 łyżeczki żelatyny
- 200 g malin

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Błyskawiczna rolada z kremem i malinami

  • 1. Do miski wbijamy białka i ubijamy na najwyższych obrotach po chwili dodajemy łyżkę wody. Ubijamy jeszcze troszkę aż piana zacznie się ścinać i dodajemy stopniowo oba cukry. Ubite białka mają być na tyle sztywne że możemy odwrócić miskę do góry nogami. Następnie dodajemy żółtka i krótko miksujemy na małych obrotach. Dodajemy obie mąki oraz proszek do pieczenia. Mieszamy wszystko łyżką do połączenia składników (dodając mąkę nie wolno nam już ciasta miksować bo biszkopt nie wyrośnie). Wykładamy blachę papierem do pieczenia wylewamy ciasto i wyrównujemy. Pieczemy ok 15 minut w temperaturze 180 stopni na wysokości drugiej od dołu.
  • 2. Upieczony biszkopt wyjmujemy i kładziemy na zwilżonej szmatce, papierem do pieczenia do góry. Papier delikatnie odrywamy. Ciasto rolujemy i odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie możemy przyrządzić krem. W misce ubijamy śmietanę jeśli 30% to z śmietan fixem jeśli 36% to bez. Dodajemy cukier puder następnie pod koniec serek mascarpone. Żelatynę zalewamy 3 łyżkami zimnej wody i wstawiamy do mikrofali dosłownie na 7-8 sek. Kiedy przestygnie i się rozpuści dodajemy troszkę kremu następnie dodajemy ją do masy. Delikatnie miksujemy.
  • rolada3. Odwijamy nasze ciasto. Smarujemy przyrządzonym kremem oraz układamy maliny a następnie zawijamy. Tak aby krawędź była na dole. Gotową roladę odstawiamy na 2-3 h do lodówki. Podajemy chwile wcześniej ją wyjmując i posypując cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

roladaSzybkie ciastołatwe ciastobiszkopt z krememrolada z bitą śmietanąrolada z malinami
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-22n3idp

Dodane przez: liliwkuchni

Rolada z bitą śmietaną, musem malinowym i...

Rolady są wspaniałe bo są lekkie,...

ciasto z malinami

Dodane przez: katrinaM24

ciasto z kremem, galaretką i malinami

rewelacyjne ciasto,na delikatnym...

Rolada z jabłkami i kremem budyniowym

Dodane przez: bienpyt

Rolada z jabłkami i kremem budyniowym

Ciasto biszkoptowe w postaci rolady,...

Torcik brownie z kremem i malinami

Dodane przez: anamarisworld

Torcik brownie z kremem i malinami

Pyszne czekoladowe ciasto z kremem...

Leśny mech

Dodane przez: Aleksandra J

Ciasto Leśny mech z figami i malinami z kremem...

Znane i lubiane w wersji z kremem...