Rolada z kremem z mascarpone i białej czekolady, malinami i amarettini

  • wyświetlono: 1226 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Lekka jak obłok, wypełniona kremem z mascarpone z dodatkiem białej czekolady, malin i włoskich ciasteczek amarettini. Maliny nadały lekkiej kwaskowatości roladzie a ciasteczka słodyczy i posmaku migdałowego. Roladę należy dobrze schłodzić przed podaniem, a w letnie dni trzymać w lodówce.

Iwona75

Składniki

Składniki:
Biszkopt:
4 jajka, osobno białka i żółtka
1/2 szklanki cukru
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Krem:
300 g mascarpone
100 g słodkiej śmietanki
150 g białej czekolady
1,5 łyżki cukru pudru

100 g malin
80 g ciasteczek amarettini

Dekoracja:
białe i różowe beziki

Sposób przygotowania przepisu:

Rolada z kremem z mascarpone i białej czekolady, malinami i amarettini

  • 1. Ubij białka na sztywno, pod koniec wsyp cukier. Dodawaj pojedynczo żółtka i miskuj. Mąki przesiej i razem z proszkiem do pieczenia wsyp do ubitych jajek, zmiksuj na wolnych obrotach.
  • 2. Piekarnik rozgrzej do 180 st. C (grzanie góra/dół). Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Na całą wielkość blachy wyłóż ciasto, rozprowadź równomiernie. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 10 minut.
  • Zwinięcie rolady o upieczeniu3. Przygotuj czystą bawełnianą ściereczkę. Gdy wyłożysz blachę z upieczonym ciastem, należy je natychmiast zrolować kładąc ściereczkę na cieście i rolując do środka za pomocą papieru. Pozostawić do ostygnięcia.
  • 4. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (na garnek z gotującą się wodą postaw miskę z połamaną czekoladą), pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
  • Rozłożenie krem na roladzie5. Mascarpone ubij z cukrem pudrem. W osobnej misce ubij śmietankę, połącz ją z mascarpone, cienkim strumieniem, ciągle ubijając, wlewaj ostudzoną czekoladę, dobrze ubij. Ciasteczka lekko pokrusz, razem z malinami dodaj do kremu i delikatnie wymieszaj - najlepiej szpatułką. Krem wstaw do lodówki, tak by stężał, ale nadal można go było rozsmarować.
  • Rolowanie ciasta6. Roladę delikatnie rozwiń, rozsmaruj na całości krem i zwiń - dłuższym bokiem. Roladę należy schłodzić.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakibiszkoptMalinymascarponerolada biszkoptowarolada z krememrolada z owocamiprzepis_miesiąca1000krem z czekoladąlekka roladarolada z mascarpone

Komentarze

Podobne przepisy

Babeczki z kremem z białej czekolada i musem z malin

Dodane przez: paulisia_elk

Babeczki z kremem z białej czekolady i musem...

Babeczki z kruchego ciasta wypełnione...

deser

Dodane przez: klaudia1984

Krem mascarpone z owocami i czekoladą

Puszysty krem, który rozpływa się...

rolada z oczkiem

Dodane przez: Bożena Z.

Rolada z kremem kakaowym mascarpone i oczkiem

Lubie rolady , dlatego często...

rolada

Dodane przez: monikaT83

Rolada z białą czekoladą i ciasteczkową brzoskwinią

Gdy mam ochotę na domowy wypiek...

Sernik z mascarpone i malinami

Dodane przez: slodkokwasnakuchnia

Sernik z mascarpone i malinami

Zapraszam na pyszny i delikatny...

Babeczki z białą czekoladą i malinami

Dodane przez: RedakcjaPP

Babeczki z białą czekoladą i malinami

Deser idealny na letnie popołudnia....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE