Rolada z kremem z mascarpone i białej czekolady, malinami i amarettini

4.5 (169 ocen)

Lekka jak obłok, wypełniona kremem z mascarpone z dodatkiem białej czekolady, malin i włoskich ciasteczek amarettini. Maliny nadały lekkiej kwaskowatości roladzie a ciasteczka słodyczy i posmaku migdałowego. Roladę należy dobrze schłodzić przed podaniem, a w letnie dni trzymać w lodówce.

Składniki:

  • Składniki:
    Biszkopt:
    4 jajka, osobno białka i żółtka
    1/2 szklanki cukru
    5 łyżek mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia


    Krem:
    300 g mascarpone
    100 g słodkiej śmietanki
    150 g białej czekolady
    1,5 łyżki cukru pudru

    100 g malin
    80 g ciasteczek amarettini

    Dekoracja:
    białe i różowe beziki
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Rolada z kremem z mascarpone i białej czekolady, malinami i amarettini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ubij białka na sztywno, pod koniec wsyp cukier. Dodawaj pojedynczo żółtka i miskuj. Mąki przesiej i razem z proszkiem do pieczenia wsyp do ubitych jajek, zmiksuj na wolnych obrotach.
  • 2. Piekarnik rozgrzej do 180 st. C (grzanie góra/dół). Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Na całą wielkość blachy wyłóż ciasto, rozprowadź równomiernie. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 10 minut.
  • Zwinięcie rolady o upieczeniu 3. Przygotuj czystą bawełnianą ściereczkę. Gdy wyłożysz blachę z upieczonym ciastem, należy je natychmiast zrolować kładąc ściereczkę na cieście i rolując do środka za pomocą papieru. Pozostawić do ostygnięcia.
  • 4. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (na garnek z gotującą się wodą postaw miskę z połamaną czekoladą), pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
  • Rozłożenie krem na roladzie 5. Mascarpone ubij z cukrem pudrem. W osobnej misce ubij śmietankę, połącz ją z mascarpone, cienkim strumieniem, ciągle ubijając, wlewaj ostudzoną czekoladę, dobrze ubij. Ciasteczka lekko pokrusz, razem z malinami dodaj do kremu i delikatnie wymieszaj - najlepiej szpatułką. Krem wstaw do lodówki, tak by stężał, ale nadal można go było rozsmarować.
  • Rolowanie ciasta 6. Roladę delikatnie rozwiń, rozsmaruj na całości krem i zwiń - dłuższym bokiem. Roladę należy schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Maliny Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować