Rolada z karkówki

4.5 (165 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Moja przygoda z gotowaniem zaczęła się w szkole podstawowej. Jestem technikiem żywienia, pracuję w stołówce szkolnej.

Składniki:

  • ● ok. 1,2 kg karkówki
    ● 1/2 kg filetów z kurczaka
    ● 2 czerstwe bułki kajzerki
    ● mleko do namoczenia bułek
    ● jajko
    ● przyprawy: przyprawa uniwersalna, przyprawa do kurczaka
    ● 2 łyżeczki żelatyny
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Rolada z karkówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bułki moczymy w niewielkiej
    ilości mleka, a następnie
    mocno odciskamy i przepuszczamy przez maszynkę do
    mielenia mięsa.
  • 2. Filety z kurczaka również
    mielimy w maszynce do mięsa,
    a następnie łączymy ze zmielonymi
    bułkami, przyprawami
    i jajkiem. Dokładnie wyrabiamy
    masę.
  • Rolada z karkówki 3. Karkówkę rozcinamy, rozbijamy
    i solimy. Przed położeniem
    farszu posypujemy mięso
    żelatyną.
  • 4. Rozsmarowujemy farsz,
    zwijamy roladę za pomocą folii
    i ciasno obwiązujemy sznurkiem
    (jak szynkę).
  • 5. Gotujemy 40 minut, przewracamy
    na drugą stronę i gotujemy
    następne 40 minut.

Porady

● Na każdy kilogram mięsa przeznaczamy godzinę gotowania. Gdy rolada będzie gotowa, zostawiamy ją w wywarze, aby wystygła. ● Roladę z karkówki można również upiec w piekarniku– w 190 °C ok. 1,5 godziny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować