Rolada szpinakowa z łososiem

4.5 (146 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Pyszna rolada szpinakowa z serkiem chrzanowym i wędzonym łososiem, idealna na święta Bożego Narodzenia lub sylwestra.

Składniki:

  • Ciasto szpinakowe:

    2 op. mrożonego szpinaku

    4 ząbki czosnku

    2 łyżki masła

    6 jajek

    sól,pieprz

    Dodatkowo:

    2 op. łososia wędzonego w plastrach

    1 ser typu feta

    1 serek chrzanowy

    2-3 łyżki chrzanu
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Rolada Przystawki Przekąski

Rolada szpinakowa z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy mrożony szpinak, smażymy na małym ogniu do odparowania wody ze szpinaku. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, smażymy jeszcze przez 5 minut, odstawiamy do ostudzenia. Szpinak odcedzamy na sicie z nadmiaru wody, przekładamy do miski, dodajemy żółtka, miksujemy. Z białek ubijamy pianę, dodajemy do szpinaku, delikatnie mieszamy. Formę do pieczenia rolady wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy masę szpinakową, równomiernie rozsmarowujemy. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Ser feta i serek chrzanowy łączymy ze sobą doprawiamy do smaku chrzanem, rozsmarowujemy na ostudzonym cieście szpinakowym. Układamy plastry łososia, zwijamy roladę dość ścisło, zawijamy w folię aluminiową, wstawiamy do lodówki, roladę najlepiej kroić mocno schłodzoną.

Porady

Roladę kroimy w plastry pod skosem i układamy na liściach sałaty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować