Rolada szpinakowa z pieczarkami

4.47 (178 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Prosta w przygotowaniu i efektowna

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku rozdrobnionego (450 g)
    500 g pieczarek
    200 g serka kanapkowego naturalnego
    4 jajka
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka masła
    sól, pieprz
    słodka papryka, zioła prowansalskie
    1 łyżka mąki
Wystaw ocenę:

4.47 (178 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Rolada Biszkopty Przystawki

Rolada szpinakowa z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak rozmrozić na patelni, dodać masło, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz i smażyć aż odparuje nadmiar wody. Wystudzić.
    Pieczarki zetrzeć na tarce o grubym oczku. Na patelnię wlać niewielką ilość oleju, wrzucić pieczarki, doprawić solą, pieprzem, ziołami i papryką i smażyć az całkiem odparuje woda. Wystudzić.

    Szpinak wymieszać z żółtkami jajek i mąką. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać do szpinaku i wymieszać. Masę szpinakową wyłożyć na wyłożoną papierem od pieczenia blaszkę z piekarnika. Piec 15-20 minut w 170 stopniach. Ciasto wyjąć z piekarnika, przykryć ściereczką i zwinąć. Kiedy wystygnie rozwinąć i delikatnie zdjąć papier. Ciasto szpinakowe posmarować serkiem i rozłożyć na nim pieczarki. Roladę zwinąć i schłodzić w lodówce, przed podaniem pokroić na krążki. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Pieczarki Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować