Rolada piernikowa z masa orzechową

4 (3 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto biszkoptowe z dodatkiem pachnącej przyprawy do piernika oraz kakao. Rolada nadziana kremem orzechowym z dodatkiem budyniu oraz kwaskowymi powidłami śliwkowymi. Kolorowe, pachnące ciasto – super dodatek do kawy. Może być też ciastem świątecznym.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Forma: 36x42 cm
    Składniki:
    5 dużych jajek
    180g mąki tortowej, przesianej
    2 duże łyżeczki kakao
    1 przyprawa do piernika – 14 g
    200 g cukru
    Sól do smaku
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki gorącej wody
    Papier do pieczenia
    2 ły
    Nadzienie:
    1 budyń o smaku waniliowym
    ½ szklanki zmielonych orzechów włoskich(pojemność szklanki 250 ml)
    ½ l mleka
    1 kostka masła – 200 g
    2 czubate łyżki cukru pudru
    4 łyżki gęstych powideł śliwkowych
    Do dekoracji – płatki ciemnej czekolady
Wystaw ocenę:

4 (3 ocen)

Zobacz również:

Rolada biszkoptowa

Rolada piernikowa z masa orzechową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: jajka posolić, dodać cukier, ubić na sztywną masę, następnie dodać gorącą wodę, ubić.
    Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia,kakao i przyprawą do piernika, porcjami dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszać.
    Blaszkę do rolady wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu roladę zwinąć w papier i ściereczkę, odstawić do wystygnięcia.
    Orzechy zalać połową gorącego mleka, odstawić na pól godziny pod przykryciem. Na pozostałym mleku ugotować budyń. Gdy masa budyniowa zacznie gęstnieć dodać zalane orzechy, wymieszać, gotować całość krótko na bardzo małym ogniu – powstanie budyń orzechowy. Wystudzić pod przykryciem.
    Masło utrzeć z 2 łyżkami cukru pudru, następnie dodawać porcjami przestudzony budyń, ucierać do połączenia się składników.
    Roladę rozwinąć na papierze do pieczenia, wyłożyć na brzegu powidła, potem krem, zwinąć w roladę ciasto, następnie w papier, schłodzić w lodówce. Udekorować pozostałym kremem, oraz płatkami ciemnej czekolady. Schłodzić.

Porady

1.roladę można zwinąć w ściereczkę lnianą posypaną cukrem pudrem bez papieru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy włoskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować