Piernikowa rolada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: jajka posolić, dodać cukier ubić na białą masę, dodać olej, delikatnie wymieszać. Mąkę przesiać, wymieszać z kakao, przyprawą do piernika i proszkiem do pieczenia. Porcjami dodawać do ubitej masy jajecznej, Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać, wstawić do podgrzanego piekarnika, piec 20 minut w temp.180 stopni. Ciepłą roladę przełożyć na świeży papier do pieczenia, zrolować, wystudzić. Jabłka doprawić cukrem, jeśli są kwaśne, dodać galaretkę, podgrzać i mieszać aż składniki się rozpuszczą(cukier i galaretka). Przestudzone wyłożyć na roladę. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać rozpuszczoną i gęstniejącą żelatynę, wymieszać. Na jabłka wyłożyć śmietanę, część zostawić do dekoracji. Zwinąć ponownie roladę z nadzieniem, schłodzić. Na wierzchu posmarować pozostała śmietanę. Masło rozpuścić, dodać miód, wymieszać, dodać połówki orzechów włoskich, smażyć chwilę, lekko przestudzić, ułożyć na wierzchu rolady, polać powstałą polewą. Ponownie schłodzić.
Porady
1. do dekoracji można wykorzystać białą czekoladę.
2.roladę można zwinąć w lnianą ściereczkę zamiast papieru do pieczenia.
Komentarze