Piernikowa rolada

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Rolada o smaku piernika z nadzieniem jabłek i śmietany. I oczywiście orzechy włoskie.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Forma: 32x36 cm
    Składniki ciasto:
    4 jajka
    ¾ szklanki cukru
    ¾ szklanki mąki
    2 łyżki kakao
    1 przyprawa do piernika
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka oleju
    Szczypta soli
    Papier do pieczenia
    Nadzienie:
    ½ l usmażonych jabłek + cukier do smaku
    1 galaretka pomarańczowa
    330 ml śmietany 30%
    1 łyżka żelatyny
    2 łyżki cukru pudru
    20 całych orzechów włoskich
    2 łyżki miodu
    2 łyżki masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Piernikowa rolada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: jajka posolić, dodać cukier ubić na białą masę, dodać olej, delikatnie wymieszać. Mąkę przesiać, wymieszać z kakao, przyprawą do piernika i proszkiem do pieczenia. Porcjami dodawać do ubitej masy jajecznej, Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać, wstawić do podgrzanego piekarnika, piec 20 minut w temp.180 stopni. Ciepłą roladę przełożyć na świeży papier do pieczenia, zrolować, wystudzić. Jabłka doprawić cukrem, jeśli są kwaśne, dodać galaretkę, podgrzać i mieszać aż składniki się rozpuszczą(cukier i galaretka). Przestudzone wyłożyć na roladę. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać rozpuszczoną i gęstniejącą żelatynę, wymieszać. Na jabłka wyłożyć śmietanę, część zostawić do dekoracji. Zwinąć ponownie roladę z nadzieniem, schłodzić. Na wierzchu posmarować pozostała śmietanę. Masło rozpuścić, dodać miód, wymieszać, dodać połówki orzechów włoskich, smażyć chwilę, lekko przestudzić, ułożyć na wierzchu rolady, polać powstałą polewą. Ponownie schłodzić.

Porady

1. do dekoracji można wykorzystać białą czekoladę. 2.roladę można zwinąć w lnianą ściereczkę zamiast papieru do pieczenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Przyprawa do piernika Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować