Rolada piernikowa

4.5 (192 ocen)

  • 50 min

Na roladę użyłam ciasta piernikowego zaparzanego z którego piekę świąteczne pierniki i pierniczki.

  • 50 min

Składniki:

  • 1,5 kg mąki
    1,5 szkl cukru
    1 margaryna
    250 gr miodu
    1/2 szkl wody
    2 dkg amoniaku
    1 niepełna łyżka sody
    przyprawa korzenna
    5 jajek

Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rolada piernikowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Mąkę wymieszać z przyprawami i sodą. Wodę miód, margarynę i cukier zagotować zdjąć z ognia i bardzo powolutku dodać amoniak. Mąkę zalać gorącą zalewą, ciągle mieszając dobrze wyrobić, gdy przestygnie dodać po jednym jajku ciągle wyrabiając. wystudzić ciasto, otoczyć w mące i przechowywać ok 3 tyg na dolnej półce w lodówce.


    1/4 Ciasta rozwałkować na prostokąt ok 30-40 cm
    Posmarować powidłami śliwkowymi, zrolować , zawinąć w papier do pieczenia pozostawiając tochę luzu, ponieważ ciasto urośnie. Piec ok 40 min w temp 180 st.
    Po wystudzeniu lekko posmarować wierzch marmoladą i posypać posypką, lub oblać polewą czekoladową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować