Ciemne rolada i jasny krem z dodatkiem serka mascarpone oraz cienka warstwa porzeczkowa o lekko kwaskowym smaku – to super smakowe ciasto.
60 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Forma: 30x36 cm
Składniki:
4 duze jajka
200 g mąki tortowej, przesianej
200 g cukru
3 łyżeczki kakao
Sól do smaku
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
2 łyżki gorącej wody
Papier do pieczenia
Nadzienie:
10 dag masła
¾ puszki masy krówkowej
250 g serka mascarpone
¾ szklanki musu z czerwonej porzeczki
1 galaretka czerwona
Rolada kakaowa z nadzieniem serowo krówkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: białka oddzielić od żółtek, dodać cukier ubić na sztywno. Do żółtek dodać ocet, wymieszać, dodać do ubitych białek, delikatnie wymieszać. Przesianą mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, porcjami dodawać do masy jajecznej wraz z goracą wodą, delikatnie mieszać.
Blaszkę do rolady wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu roladę posypac cukrem pudrem, zwinąć w papier i ściereczkę, odstawić do wystygnięcia.
Mus podgrzać, dodać galaretkę, wymieszać do rozpuszczenia się, przestudzić.
Masło utrzeć z masą krówkową, dodać serek mascarpone, utrzeć.
Rozwinąć roladę, posmarować gęstniejącym musem z czerwonej porzeczki, odczekać chwlię aż lekko zgęstnieje. Potem rozłożyć utarty krem(część zostawić do dekoracji), zwinąć w roladę, zwinąć w papier do pieczenia, schłodzić.
Wierzch rolady udekorować krem i – u mnie gęstym dżemem wiśniowym.
Porady
1.zamiast gotowej masy krówkowej można ja przygotować z krówek mlecznych.
Komentarze