Mazurek z nadzieniem porzeczkowo-krówkowym

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Kruche ciasto o słodko kwaskowym nadzieniu. Udekorowane połówkami migdałów – prezentuje się ciekawie.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Forma: 21x25 cm
    Składniki ciasto:
    2 szklanki mąki tortowej - około 360 g
    ¾ kostki masła
    1 łyżka gęstej śmietany 18%
    3 duże żółtka
    4 duże łyżki drobnego cukru do wypieków
    Tłuszcz do formy
    Sól do smaku
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    Nadzienie:
    ½ kg mlecznych krówek
    3 łyżki mleka+1/4 szklanki
    1 budyń waniliowy
    1 szklanka czerwonych porzeczek
    1 szklanka czarnych porzeczek
    4 duże łyżki cukru
    ½ galaretki czerwonej
    ½ galaretki ciemnej
    Do dekoracji – połówki migdałów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Mazurek z nadzieniem porzeczkowo-krówkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól do smaku, proszek do pieczenia,przemieszać. Następnie dodać tłuszcze, żółtka,cukier, posiekać całość nożem, zagnieść szybko ciasto, podzielić na ¾ i ¼ ,schłodzić. Formę delikatnie natłuścić. Schłodzone ciasto -3/4 rozwałkować na wielkość blaszki na grubość około 5 mm, wyłożyć blaszkę. Z pozostałej części zrobić wyższe boki i przegrody dzielące na 4 części ciasto, przykleić za pomocą białka. Wstawić do piekarnika i piec 30 minut w temp.180 stopni na złoty kolor.
    Porzeczki wsypać do osobnych garnków z podwójnym dnem, gotować na wolnym ogniu aż porzeczki się rozgotują, przetrzeć przez metalowe, gęste sito. Do każdego przetartego musu dodać po 2 czubate łyżki cukru, zagotować, dodać galaretki, wymieszać do rozpuszczenia się. Lekko przestudzone wyłożyć na przestudzone ciasto po przekątnej.
    Krówki przełożyć do garnka o podwójnym dnie, dodać 3 łyżki mleka, gotować powoli do rozpuszczenia się.Budyń rozmieszać w ¼ szklanki mleka, wlać do rozpuszczonych krówek, ugotować budyń. Przestudzony za pomocą szprycy nanieść na ciasto. Ciasto schłodzić, udekorować połówkami migdałów.

Porady

1.ciasto przed pieczeniem można nakłóć widelcem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa krówkowa Migdały Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować