Kruche ciasto o słodko kwaskowym nadzieniu. Udekorowane połówkami migdałów – prezentuje się ciekawie.
60 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Forma: 21x25 cm
Składniki ciasto:
2 szklanki mąki tortowej - około 360 g
¾ kostki masła
1 łyżka gęstej śmietany 18%
3 duże żółtka
4 duże łyżki drobnego cukru do wypieków
Tłuszcz do formy
Sól do smaku
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
½ kg mlecznych krówek
3 łyżki mleka+1/4 szklanki
1 budyń waniliowy
1 szklanka czerwonych porzeczek
1 szklanka czarnych porzeczek
4 duże łyżki cukru
½ galaretki czerwonej
½ galaretki ciemnej
Do dekoracji – połówki migdałów
Mazurek z nadzieniem porzeczkowo-krówkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól do smaku, proszek do pieczenia,przemieszać. Następnie dodać tłuszcze, żółtka,cukier, posiekać całość nożem, zagnieść szybko ciasto, podzielić na ¾ i ¼ ,schłodzić. Formę delikatnie natłuścić. Schłodzone ciasto -3/4 rozwałkować na wielkość blaszki na grubość około 5 mm, wyłożyć blaszkę. Z pozostałej części zrobić wyższe boki i przegrody dzielące na 4 części ciasto, przykleić za pomocą białka. Wstawić do piekarnika i piec 30 minut w temp.180 stopni na złoty kolor.
Porzeczki wsypać do osobnych garnków z podwójnym dnem, gotować na wolnym ogniu aż porzeczki się rozgotują, przetrzeć przez metalowe, gęste sito. Do każdego przetartego musu dodać po 2 czubate łyżki cukru, zagotować, dodać galaretki, wymieszać do rozpuszczenia się. Lekko przestudzone wyłożyć na przestudzone ciasto po przekątnej.
Krówki przełożyć do garnka o podwójnym dnie, dodać 3 łyżki mleka, gotować powoli do rozpuszczenia się.Budyń rozmieszać w ¼ szklanki mleka, wlać do rozpuszczonych krówek, ugotować budyń. Przestudzony za pomocą szprycy nanieść na ciasto. Ciasto schłodzić, udekorować połówkami migdałów.
Komentarze