Rolada gotowana z piersi indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet umyć, osuszyć i rozciąć tak, by otrzymać jednakowej grubości, jak najdłuższy płat. Rozbić tłuczkiem przez folię, a następnie natrzeć przyprawami, majonezem i musztarda i marynować w lodówce kilka godzin, według uznania.
2.Filet rozłożyć na dużej desce do krojenia. Awokado obrać, pokroić w drobną kosteczkę, wymieszać z wyciśniętym przez praskę czosnkiem oraz 1 łyżką majonezu, przyprawić solą, pieprzem ziołowym i chili, a następnie rozprowadzić równomiernie na płacie mięsa.
3.Jajka ugotować na twardo, pokroić w drobną kosteczkę i posypać gęsto filet. Posypać dodatkowo solą, pieprzem ziołowym i koperkiem.
4.Całość zwinąć ciasno w roladę, obwiązać sznurkiem wędliniarskim lub włożyć w specjalną siateczkę do wędlin i związać końce. Roladę zawinąć szczelnie w folię spożywczą, boki folii związać jak w cukierku, a następnie jeszcze raz przewiązać sznurkiem.
5.Włożyć do garnka z wrzącą wodą i gotować około 50 minut. Po ugotowaniu wyjąć roladę, zdjąć folię i sznurek wędliniarski, ostudzić.
Komentarze