Rolada z piersi indyka

4.5 (172 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 10 osób

Pieczona nadziana na bogato rolada z piersi indyka, w sam raz będzie hitem na nadchodzące Święta.
Można się nią delektować na zimno jak również jako danie obiadowe w sosie.

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 1,5 kg mięsa z piersi indyka w jednym kawałku
    700g pieczarek + 1 cebula + masło do smażenia + 100ml śmietany 30% + 1łyżka sypkiej kaszy manny do scalenia masy
    ok. 400 g boczku wędzonego w plastrach
    1- 2 swojskie kiełbasy w całości do nadziania
    sól, pieprz mielony, majeranek do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Rolada Przystawki

Rolada z piersi indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet z indyka naciąć i roztłuc na jeden większy płat, przyprawić i odstawić na godzinę do lodówki, może być na dłużej.
    Pieczarki pokroić w plastry i krótko przesmażyć z cebulą na maśle, dusić podlewając śmietaną, pod koniec dodać kaszę aby masa była dość ścisła.
    Płat mięsa przed smarowaniem obłożyć jeden przy drugim plastrami boczku, nałożyć nadzienie , w środku umieścić kiełbasę w całości zwinąć.
    Wierzch rolady obłożyć również plastrami boczku i zabezpieczyć bawełnianym sznurkiem do wędlin , piec pod przykryciem ok 1,5 godziny podlewając na początek, w temp 180 stopni
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Indyk Nadzienie Pieczarki Pierś z kurczaka

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować