Pieczona nadziana na bogato rolada z piersi indyka, w sam raz będzie hitem na nadchodzące Święta.
Można się nią delektować na zimno jak również jako danie obiadowe w sosie.
60 min
Dla 10 osób
Składniki:
1,5 kg mięsa z piersi indyka w jednym kawałku
700g pieczarek + 1 cebula + masło do smażenia + 100ml śmietany 30% + 1łyżka sypkiej kaszy manny do scalenia masy
ok. 400 g boczku wędzonego w plastrach
1- 2 swojskie kiełbasy w całości do nadziania
sól, pieprz mielony, majeranek do smaku
Rolada z piersi indyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet z indyka naciąć i roztłuc na jeden większy płat, przyprawić i odstawić na godzinę do lodówki, może być na dłużej.
Pieczarki pokroić w plastry i krótko przesmażyć z cebulą na maśle, dusić podlewając śmietaną, pod koniec dodać kaszę aby masa była dość ścisła.
Płat mięsa przed smarowaniem obłożyć jeden przy drugim plastrami boczku, nałożyć nadzienie , w środku umieścić kiełbasę w całości zwinąć.
Wierzch rolady obłożyć również plastrami boczku i zabezpieczyć bawełnianym sznurkiem do wędlin , piec pod przykryciem ok 1,5 godziny podlewając na początek, w temp 180 stopni
Komentarze