Ten przepis to pomysł na szybką i łatwą do przygotowania domową wędlinę. Mięso jest soczyste, kruche i aromatyczne. Można podać je na zimno, z pieczywem, lub przygotować ulubiony sos i podać na ciepło, jako drugie danie.
1 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
1-,5-1,7 kg dobrej jakości piersi z indyka
2 litry wody
2 łyżki majonezu
1 łyżka ostrej musztardy
3 łyżki soli
1 łyżka cukru
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka tymianku
4-6 ziarna ziela angielskiego
4-5 liści laurowych
4-6 rozgniecione ząbki czosnku
Pierś z indyka gotowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z indyka umyć.
Do zimnej wody włożyć wszystkie składniki, wymieszać, dołożyć mięso (woda powinna przykrywać mięso). Zagotować.
Od momenty zawrzenia gotować 5 minut na średnim lub małym ogniu.
Po 5 minutach wyłączyć ogień, przykryć garnek pokrywką i zostawić tak do następnego dnia. Zimny garnek włożyłam do lodówki.
Następnego dnia znów całość doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut. Zostawić do ostygnięcia, po czym wyjąć z wody, osuszyć ręcznikiem papierowym i w tym momencie pierś jest gotowa do spożycia.
Komentarze