Pierś z indyka gotowana

4.86 (7 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Ten przepis to pomysł na szybką i łatwą do przygotowania domową wędlinę. Mięso jest soczyste, kruche i aromatyczne. Można podać je na zimno, z pieczywem, lub przygotować ulubiony sos i podać na ciepło, jako drugie danie.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 1-,5-1,7 kg dobrej jakości piersi z indyka
    2 litry wody
    2 łyżki majonezu
    1 łyżka ostrej musztardy
    3 łyżki soli
    1 łyżka cukru
    1 łyżeczka pieprzu
    1 łyżka majeranku
    1 łyżeczka tymianku
    4-6 ziarna ziela angielskiego
    4-5 liści laurowych
    4-6 rozgniecione ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

4.86 (7 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Pierś z indyka gotowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z indyka umyć.
    Do zimnej wody włożyć wszystkie składniki, wymieszać, dołożyć mięso (woda powinna przykrywać mięso). Zagotować.
    Od momenty zawrzenia gotować 5 minut na średnim lub małym ogniu.
    Po 5 minutach wyłączyć ogień, przykryć garnek pokrywką i zostawić tak do następnego dnia. Zimny garnek włożyłam do lodówki.
    Następnego dnia znów całość doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut. Zostawić do ostygnięcia, po czym wyjąć z wody, osuszyć ręcznikiem papierowym i w tym momencie pierś jest gotowa do spożycia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Majeranek Majonez Pierś z indyka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Kolacja Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować