Rolada czekoladowa z czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto:
4 białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier cały czas mieszając. Do ubitych białek dodajemy po jednym żółtku, następnie przesiewamy mąkę połączoną z kakao i proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy starto drobno czekoladę. Mieszamy ostrożnie aby ciasto jak najmniej opadło. W oddzielnym naczyniu ubijamy 2 pozostałe białka , które na koniec dodajemy do ciasta.
Ciasto przelewamy do formy 20x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 12-15 minut w 180 stopniach. Upieczone ciasto od razu przekładamy, papierem do góry, na ścierkę lekko obsypaną cukrem. Papier zdejmujemy a ciasto zwijamy ze ściereczką w roladę. Zostawiamy tak do ostygnięcia.
krem:
Śmietanę ubijamy z cukrem , a następnie łączymy z serkiem mascarpone.
Ostudzoną roladę rozwijamy delikatnie ze ścierki. Na środek ciasta nakładamy krem, na kremie układamy wydrylowane czereśnie i ponownie zwijamy ciasto w roladę. Odstawiamy na 2 godziny do lodówki.
polewa:
Czekoladę rozpuszczamy z masłem, polewamy roladę. Schładzamy.
Przed podaniem można posypać dodatkowo startą czekoladą i ozdobić czereśniami.
Komentarze