Rolada czekoladowa z czereśniami

5 (5 ocen)

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Rolada czekoladowa z czereśniami

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:
    4 jajka
    2 białka
    100 g cukru
    100 g mąki
    3 łyżki kakao
    3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    30 g gorzkiej startej czekolady
    krem:
    250 g serka mascarpone
    150 ml śmietany 30%
    2 łyżki cukru pudru
    polewa czekoladowa:
    100 g czekolady
    30 g masła
    dodatkowo:
    duża garść czereśni
Wystaw ocenę:

5 (5 ocen)

Rolada czekoladowa z czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto:
    4 białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier cały czas mieszając. Do ubitych białek dodajemy po jednym żółtku, następnie przesiewamy mąkę połączoną z kakao i proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy starto drobno czekoladę. Mieszamy ostrożnie aby ciasto jak najmniej opadło. W oddzielnym naczyniu ubijamy 2 pozostałe białka , które na koniec dodajemy do ciasta.
    Ciasto przelewamy do formy 20x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 12-15 minut w 180 stopniach. Upieczone ciasto od razu przekładamy, papierem do góry, na ścierkę lekko obsypaną cukrem. Papier zdejmujemy a ciasto zwijamy ze ściereczką w roladę. Zostawiamy tak do ostygnięcia.
    krem:
    Śmietanę ubijamy z cukrem , a następnie łączymy z serkiem mascarpone.
    Ostudzoną roladę rozwijamy delikatnie ze ścierki. Na środek ciasta nakładamy krem, na kremie układamy wydrylowane czereśnie i ponownie zwijamy ciasto w roladę. Odstawiamy na 2 godziny do lodówki.
    polewa:
    Czekoladę rozpuszczamy z masłem, polewamy roladę. Schładzamy.
    Przed podaniem można posypać dodatkowo startą czekoladą i ozdobić czereśniami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Kakao Mascarpone Czereśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować