Rolada czekoladowa

4.5 (144 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Szybki przepis na smaczny deser.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek,
    7 łyżek drobnego cukru,
    7 łyżek mąki pszennej,
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;

    Krem:
    200g czekolady deserowej,
    250g serka mascarpone,
    300 ml śmietanki kremówki,
    2 łyżki cukru pudru;

    Dodatkowo: Kakao do oprószenia rolady
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kremówka

Rolada czekoladowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubij na sztywną pianę,dodając po łyżce cukru.Dodaj po jednym żółtku,ubijaj do otrzymania jasnej i puszystej masy.Do masy jajecznej przesiej mąkę i proszek do pieczenia,delikatnie wymieszaj szpatułką.Gotową masę przełóż na dużą blaszkę (z wyposażenia piekarnika)wyłożoną papierem,piecz w temperaturze 180*C przez ok 15min.Po upieczeniu przełóż biszkopt na ściereczkę posypaną cukrem pudrem,zdejmij papier i zwiń ciasto razem ze ściereczką w roladę.Pozostaw do wystudzenia.
  • 2. Krem:
    Czekoladę rozpuść nad kąpielą wodną lub w mikrofalówce.Przestudź ją trochę,żeby była letnia.
    Mascarpone utrzyj krótko mikserem,miksując dodaj rozpuszczoną czekoladę.
    Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem.
    Do czekoladowego kremu dodaj porcjami ubitą śmietanę,delikatnie wymieszaj.
  • 3. Wystudzony biszkopt wyjmij ze ścierki,posmaruj kremem i ponownie zwiń roladę.Odłóż do lodówki na kilka godzin.Posyp kakao.

Porady

Na krem można wyłożyć np.wiśnie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Mascarpone

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować