Rolada czekoladowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka ubij na sztywną pianę,dodając po łyżce cukru.Dodaj po jednym żółtku,ubijaj do otrzymania jasnej i puszystej masy.Do masy jajecznej przesiej mąkę i proszek do pieczenia,delikatnie wymieszaj szpatułką.Gotową masę przełóż na dużą blaszkę (z wyposażenia piekarnika)wyłożoną papierem,piecz w temperaturze 180*C przez ok 15min.Po upieczeniu przełóż biszkopt na ściereczkę posypaną cukrem pudrem,zdejmij papier i zwiń ciasto razem ze ściereczką w roladę.Pozostaw do wystudzenia.
2.Krem:
Czekoladę rozpuść nad kąpielą wodną lub w mikrofalówce.Przestudź ją trochę,żeby była letnia.
Mascarpone utrzyj krótko mikserem,miksując dodaj rozpuszczoną czekoladę.
Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem.
Do czekoladowego kremu dodaj porcjami ubitą śmietanę,delikatnie wymieszaj.
3.Wystudzony biszkopt wyjmij ze ścierki,posmaruj kremem i ponownie zwiń roladę.Odłóż do lodówki na kilka godzin.Posyp kakao.
Komentarze