Ciasto pawi ogon w wersji świątecznej

  • wyświetlono: 2264 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

Rolady z musem truskawkowym w cieście z kremem

viki2903
  • 10 porcje
  • 300min
  • Trudny

Składniki

Składniki:
biszkopt na roladę:
(forma 30x32cm)
6 jaj
1 szk mąki
3/4 szk cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżeczki maku (nie mielonego)
masa do rolady:
400 g truskawek
2 galaretki truskawkowe
1 łyżeczka żelatyny
kruche ciasto:
(forma 20x30cm)
200 g mąki
67 g cukru pudru
5 g proszku do pieczenia
1 jajko
35 g masła
35 ml mleka (ok.1/4 szkl)
masa budyniowa:
2 szkl mleka
1/2 szkl cukru
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
250 g masła
wierzch:
150 g czekolady gorzkiej
100 ml śmietany 30%

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto pawi ogon w wersji świątecznej

  • 1. Rolady:
    Białka ubijamy ze szczyptą soli oraz cukrem, a następnie dodajemy żółtka.
    Do masy przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, oraz mak i delikatnie mieszamy.
    Masę dzielimy na dwie części.
    Pierwszą część wylewamy na formę z piekarnika (moja 30x32 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 175 stopniach przez ok. 15 minut.
    Upieczony biszkopt przekładamy na ścierkę, zdejmujemy papier do pieczenia i zwijamy w roladę. Ta zwinięty trzymamy do ostudzenia.
    Z pozostałej części masy przygotowujemy w taki sam sposób drugą roladę.
    masa do rolady:
    Truskawki (użyłam mrożonych) gotujemy, a kiedy będą miękkie całość lekko miksujemy blenderem (tak aby część truskawek zachowała się w kawałkach)
    Do gorącego musu wsypujemy galaretki wymieszane z żelatyną (sypkie) i mieszamy do rozpuszczenia.
    Całość studzimy, a kiedy zacznie tężeć nakładamy na biszkopty, które zwijamy w rolady.
    ciasto kruche:
    Z mąki,cukru,proszku do pieczenia,jajka, masła zagniatamy ciasto. Ciasto schładzamy i dzielimy na dwie części. Pierwszą część wykładamy na blaszkę (20x30cm) pieczemy w 180 stopniach ok. 10 minut. Z drugiej części ciasta pieczemy drugi blat.
    masa budyniowa:
    Mąki rozrabiamy w 1/2 szkl mleka. Resztę mleka gotujemy z cukrem. Do gotującego się mleka dodajemy mieszankę mąk i gotujemy budyń. Budyń studzimy. Masło w temperaturze pokojowej miksujemy na puszystą masę i dodajemy do niej partiami budyń.
    wierzch:
    Śmietanę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej czekoladę.

    Wykonanie:
    Blat z kruchego ciast smarujemy 1/3 masy budyniowej.
    Na masie układamy rolady (każdą z rolad podzieliłam na części wyszły mi więc 4 mniejsze rolady).
    Rolady przykrywamy pozostałą częścią masy budyniowej, wyrównujemy krem i przykrywamy drugim blatem z kruchego ciasta. Wierzch polewamy czekoladą.
    Odstawiamy do lodówki do stężenia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Truskawkiroladamakboże narodzenierolada biszkoptowaciasto na świętaciasto z kremem

Komentarze

Podobne przepisy

Czekoladowe ciasto w wersji mini

Dodane przez: Iwona75

Czekoladowe ciasto w wersji mini

Bardzo czekoladowe i wilgotne a...

Ciasto szachownica w wersji odchudzonej

Dodane przez: monikaT83

Ciasto szachownica w wersji odchudzonej

Kolejny tradycyjny wypiek, który...

czekoladowe ciasto w wersji fit

Dodane przez: Aga123494

czekoladowe ciasto w wersji fit

pyszne i zdrowe ciasto głównie...

Ciasto snickers

Dodane przez: Malinaa

Ciasto snickers w zdrowszej wersji

Ciasto jest zdrowe, bez glutenu,...

Ciasto czekoladowe z wiśniami w wersji fit

Dodane przez: aga3103

Ciasto czekoladowe z wiśniami w wersji fit

Intensywnie kakaowe, wilgotne ciasto...

Leśny mech z truskawkami w odchudzonej wersji

Dodane przez: monikaT83

Ciasto Leśny mech z truskawkami w odchudzonej...

Wspaniałe ciasto na nadchodzące...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE