Rolada chałwowo - bakaliowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno z solą dodając pod koniec cukier i żółtka. Mąkę przesiać razem z kakao i proszkiem do pieczenia. Wymieszać i wylać do formy( 38 X 35) wyścielonej papierem do pieczenia.
Piec 15 - 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wyłożyć na ściereczkę i lekko zwinąć.
2.Bakalie pokroić.
3.Chałwę i czekoladę zetrzeć na tarce.
4.Żółtka utrzeć z cukrem na puch, ucierając dodać chałwę i masło.
5.Do kremu dodać bakalie, pokruszony wafel, czekoladę i wymieszać.
6.Roladę posmarować dżemem a następnie masą bakaliową.
7.Zwinąć roladę i zawiniętą w ściereczkę zostawić do schłodzenia.
8.Składniki polewy rozpuścić w kąpieli wodnej i polać roladę. Dowolnie udekorować.
Komentarze