Rolada chałwowo - bakaliowa

0 (0 ocen)

Rolada to szybie i smaczne ciasto. Z dodatkiem chałwy smakuje jeszcze bardziej

Składniki:

  • Ciasto:
    4 jajka
    3/4 szkl cukru
    1 cukier waniliowy
    3/4 szkl mąki
    1 czubata łyżeczka kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka oleju
    szczypta soli

    Krem:
    2 żółtka
    1/2 szkl cukru pudru
    100 g chałwy kakaowej
    200 g masła
    szklanka bakali ( śliwki, morele, rodzynki, orzechy)
    50 g czekolady gorzkiej
    1 suchy wafel
    3 - 4 łyżki winnego dżemu

    Polewa:
    50 g czekolady deserowej
    2 łyżki kremówki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Desery Dżemy

Rolada chałwowo - bakaliowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto 1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno z solą dodając pod koniec cukier i żółtka. Mąkę przesiać razem z kakao i proszkiem do pieczenia. Wymieszać i wylać do formy( 38 X 35) wyścielonej papierem do pieczenia.
    Piec 15 - 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wyłożyć na ściereczkę i lekko zwinąć.
  • Bakalie 2. Bakalie pokroić.
  • Chałwa i czekolada 3. Chałwę i czekoladę zetrzeć na tarce.
  • Krem 4. Żółtka utrzeć z cukrem na puch, ucierając dodać chałwę i masło.
  • Krem z dodatkami 5. Do kremu dodać bakalie, pokruszony wafel, czekoladę i wymieszać.
  • Rolada 6. Roladę posmarować dżemem a następnie masą bakaliową.
  • Rolada 7. Zwinąć roladę i zawiniętą w ściereczkę zostawić do schłodzenia.
  • Rolada 8. Składniki polewy rozpuścić w kąpieli wodnej i polać roladę. Dowolnie udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Chałwa Kasza

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować