Chałwowo- pomarańczową rolada biszkoptowa

5 (1 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Rolada biszkoptowa o smietankowo- pomarańczowym smaku przełamanym chałwą. Wyśmienita!

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na roladę biszkoptową:
    Mąka pszenna tortowa 120 g
    Cukier drobny do wypieków 100 g
    Cukier wanilinowy 10 g
    Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
    Jajka M 6 sztuk
    sól himalajska różowa 1 łyżeczka

    Składniki na nadzienie:
    Mascarpone 500 g
    6 łyżek konfitury pomarańczowej
    Chałwa waniliowa 100g
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Biszkopt

Chałwowo- pomarańczową rolada biszkoptowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nagrzeje piekarnik do temp. 180 stopni C. Płaską blachę wyłóż papierem do pieczenia.
    Oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj sól, ubij na sztywną pianę. Mąkę i proszek do pieczenia przesiej przez sitko. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym, dodaj mąkę z proszkiem, delikatnie wymieszaj. Dodaj ubite białka i z wyczuciem wymieszaj je w masę.
    Ciasto wyłóż na blachę, równo rozsmaruj.Piecz 15-16 minut.

    Po upieczeniu należy wystudzić roladę.
    Mascarpone wymieszać z konfiturą.
    Biszkopt wysmarować kremem i posypać chałwą. Zwinąć w roladę. Schłodzić.
  • Smarowanie rolady kremem 2. Smarowanie rolady kremem i posypywanie chałwą powinno nastąpić po schłodzeniu ciasta biszkoptowego.

Porady

Roladę najlepiej kroi się następnego dnia. Jeśli ktoś lubi słodsze nadzienie do mascarpone można dodać łyżkę cukru pudru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

3.73 (11 ocen)

Zdobywca nagrody

Rolada biszkoptowa z truskawkami

To może cię zainteresować