Rolada biszkoptowa o smietankowo- pomarańczowym smaku przełamanym chałwą. Wyśmienita!
50 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na roladę biszkoptową:
Mąka pszenna tortowa 120 g
Cukier drobny do wypieków 100 g
Cukier wanilinowy 10 g
Proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Jajka M 6 sztuk
sól himalajska różowa 1 łyżeczka
Składniki na nadzienie:
Mascarpone 500 g
6 łyżek konfitury pomarańczowej
Chałwa waniliowa 100g
Chałwowo- pomarańczową rolada biszkoptowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nagrzeje piekarnik do temp. 180 stopni C. Płaską blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj sól, ubij na sztywną pianę. Mąkę i proszek do pieczenia przesiej przez sitko. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym, dodaj mąkę z proszkiem, delikatnie wymieszaj. Dodaj ubite białka i z wyczuciem wymieszaj je w masę.
Ciasto wyłóż na blachę, równo rozsmaruj.Piecz 15-16 minut.
Po upieczeniu należy wystudzić roladę.
Mascarpone wymieszać z konfiturą.
Biszkopt wysmarować kremem i posypać chałwą. Zwinąć w roladę. Schłodzić.
2.Smarowanie rolady kremem i posypywanie chałwą powinno nastąpić po schłodzeniu ciasta biszkoptowego.
Porady
Roladę najlepiej kroi się następnego dnia. Jeśli ktoś lubi słodsze nadzienie do mascarpone można dodać łyżkę cukru pudru.
Komentarze