Babka chałwowo-orzechowa

  • wyświetlono: 857 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Ta babka zachwyca swoim smakiem. A jest taka prosta do przygotowania!

  • 10 porcje
  • 55min
  • Łatwy

Składniki

Składniki:

3 jajka
150 gramów masła
5 łyżek cukru kokosowego
300 gramów mąki pszennej
1 duża łyżka proszku do pieczenia
3 łyżki śmietany 18 %
3/4 szklanki orzechów włoskich
150 gramów chałwy
1 łyżka cynamonu
Ekstrakt waniliowy
Bułka tarta i masło do formy

Sposób przygotowania przepisu:

Babka chałwowo-orzechowa

  • babka orzechowa1. sobota, 24 marca 2018
    Babka chałwowo-orzechowa
    Zbliżają się Święta, czas więc pomyśleć o świątecznej babce. Postanowiłam polecić Wam wyjątkowo prosty wypiek, ale o wspaniałym smaku. Chałwa i orzechy... Ten duet jest po prostu niezwykły. Sama się sobie dziwię, że jeszcze nigdy nie połączyłam tych dwóch składników! Bo pasują do siebie idealnie. Ta babka zaskakuje. Jest bardzo orzechowa, intensywna w smaku. A podpieczona chałwa jest po prostu genialna, lekko roztopiona, kremowa, nadaje ciastu cudowną delikatność i wyjątkowy aromat. Najlepsze jest to, że taką babkę można upiec w kwadrans, robi wielkie wrażenie, a pracy przy niej niewiele. Samo ciasto również zasługuje na uwagę, jest mięciutkie, ładnie rośnie i nie ma zakalca. Nie trzeba się specjalnie przygotowywać i męczyć. Ta babka zrobi wrażenie i nie zabierze za wiele cennego czasu. Od święta, i tak po prostu, dla samego siebie. Zauważyłam, że bardzo lubi towarzystwo książek i dobrej herbaty. Aż za bardzo! Ale to dopiero wieczorem, świąteczne porządki część druga. To plan na cały weekend.
    Przepis z bloga Moje Wypieki






    Składniki:

    3 jajka
    150 gramów masła
    5 łyżek cukru kokosowego
    300 gramów mąki pszennej
    1 duża łyżka proszku do pieczenia
    3 łyżki śmietany 18 %
    3/4 szklanki orzechów włoskich
    150 gramów chałwy
    1 łyżka cynamonu
    Ekstrakt waniliowy
    Bułka tarta i masło do formy




    Siekam orzechy. Chałwę kroję w kostkę.
    W rondelku z grubym dnem roztapiam 50 gramów masła, ma przybrać mocno brązowy kolor, dodaję orzechy i cynamon. Smażę około 5 minut, odstawiam na bok.
    Masło ucieram z wanilią i 4 łyżkami cukru. Następnie dodaję jajka i śmietanę, dalej ucieram. Przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia i łączę z masą. Dokładnie mieszam.
  • babka orzechowa2. Keksówkę smaruję masłem i wysypuję bułką tartą, wylewam połowę masy do formy. Na wierzchu wykładam połowę porcji orzechów, i posypuję całość kosteczkami chałwy. Przykrywam resztą masy. Do pozostałych orzechów dodaję łyżkę cukru i posypuję wierzch maślanymi orzechami.
    Babkę piekę 40-45 minut w 185 stopniach ( ja używałam teromobiegu). Ciasto wyjmuję z formy i kroję, dopiero po pełnym wystudzeniu.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

chałwaorzechyświętababka

Komentarze

Podobne przepisy

Babka orzechowo-czekoladowa

Dodane przez: Agnieszka Rec

Babka orzechowo-czekoladowa

Klasyczna babka wielkanocna z dodatkiem...

Babka czekoladowo-orzechowa

Dodane przez: akrobatka22

Babka czekoladowo-orzechowa

Wilgotna, obłędnie czekoladowa...

Babka Kakaowo Orzechowa Na Białkach

Dodane przez: gotowanietoproste

Babka Kakaowo Orzechowa Na Białkach

Zawsze mrożę, białka jaj i kiedy...

Babka orzechowo pomarańczowa

Dodane przez: bienpyt

Babka orzechowo-pomarańczowa

Ciasto dla smakoszy orzechów włoskich,...

Drożdżowa Babka Na Jogurcie Z Polewą Orzechową

Dodane przez: gotowanietoproste

Drożdżowa Babka Na Jogurcie Z Polewą Orzechową

Pomysł na dodatek jogurtu podsunęła...

babaka z pigwami i orzechami

Dodane przez: rozaroza

Babka z musem pigwowo-orzechowym

Babka z musem z uduszonych świeżych...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE