Babka chałwowo-orzechowa

4.49 (147 ocen)

  • 55 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Ta babka zachwyca swoim smakiem. A jest taka prosta do przygotowania!

  • 55 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:

    3 jajka
    150 gramów masła
    5 łyżek cukru kokosowego
    300 gramów mąki pszennej
    1 duża łyżka proszku do pieczenia
    3 łyżki śmietany 18 %
    3/4 szklanki orzechów włoskich
    150 gramów chałwy
    1 łyżka cynamonu
    Ekstrakt waniliowy
    Bułka tarta i masło do formy
Wystaw ocenę:

4.49 (147 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki

Babka chałwowo-orzechowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • babka orzechowa 1. sobota, 24 marca 2018
    Babka chałwowo-orzechowa
    Zbliżają się Święta, czas więc pomyśleć o świątecznej babce. Postanowiłam polecić Wam wyjątkowo prosty wypiek, ale o wspaniałym smaku. Chałwa i orzechy... Ten duet jest po prostu niezwykły. Sama się sobie dziwię, że jeszcze nigdy nie połączyłam tych dwóch składników! Bo pasują do siebie idealnie. Ta babka zaskakuje. Jest bardzo orzechowa, intensywna w smaku. A podpieczona chałwa jest po prostu genialna, lekko roztopiona, kremowa, nadaje ciastu cudowną delikatność i wyjątkowy aromat. Najlepsze jest to, że taką babkę można upiec w kwadrans, robi wielkie wrażenie, a pracy przy niej niewiele. Samo ciasto również zasługuje na uwagę, jest mięciutkie, ładnie rośnie i nie ma zakalca. Nie trzeba się specjalnie przygotowywać i męczyć. Ta babka zrobi wrażenie i nie zabierze za wiele cennego czasu. Od święta, i tak po prostu, dla samego siebie. Zauważyłam, że bardzo lubi towarzystwo książek i dobrej herbaty. Aż za bardzo! Ale to dopiero wieczorem, świąteczne porządki część druga. To plan na cały weekend.
    Przepis z bloga Moje Wypieki






    Składniki:

    3 jajka
    150 gramów masła
    5 łyżek cukru kokosowego
    300 gramów mąki pszennej
    1 duża łyżka proszku do pieczenia
    3 łyżki śmietany 18 %
    3/4 szklanki orzechów włoskich
    150 gramów chałwy
    1 łyżka cynamonu
    Ekstrakt waniliowy
    Bułka tarta i masło do formy




    Siekam orzechy. Chałwę kroję w kostkę.
    W rondelku z grubym dnem roztapiam 50 gramów masła, ma przybrać mocno brązowy kolor, dodaję orzechy i cynamon. Smażę około 5 minut, odstawiam na bok.
    Masło ucieram z wanilią i 4 łyżkami cukru. Następnie dodaję jajka i śmietanę, dalej ucieram. Przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia i łączę z masą. Dokładnie mieszam.
  • babka orzechowa 2. Keksówkę smaruję masłem i wysypuję bułką tartą, wylewam połowę masy do formy. Na wierzchu wykładam połowę porcji orzechów, i posypuję całość kosteczkami chałwy. Przykrywam resztą masy. Do pozostałych orzechów dodaję łyżkę cukru i posypuję wierzch maślanymi orzechami.
    Babkę piekę 40-45 minut w 185 stopniach ( ja używałam teromobiegu). Ciasto wyjmuję z formy i kroję, dopiero po pełnym wystudzeniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować