Ciasto Brzoskwiniowy ślimaczek z roladą i galaretką

  • wyświetlono: 958 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Ciasto które kusi swym słonecznym wyglądem a wszystko to za sprawą brzoskwiniowych ślimaczków , delikatna masa śmietanowo-serowa i warstwa soczystych brzoskwiń pod galaretką tworzy niebiańską całość, rozpływa się w ustach, a po każdym kęsie ma się ochotę na więcej!

IMG_20190918_121058
  • 80min

Składniki

Ciasto:
4 jajka
15 dag cukru
16 g cukru waniliowego
½ łyżeczki proszku do pieczenia
15 dag mąki pszennej
2 łyżki soku z cytryny

Nadzienie:
Dżem brzoskwiniowy

Masa;
400 ml śmietanki kremowej 30%
300 g serka homogenizowanego naturalnego
3 -4 łyżki cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
4 czubate łyżeczki żelatyny

Wierzch:
2 świeże brzoskwinie
1 galaretka brzoskwiniowa

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Brzoskwiniowy ślimaczek z roladą i galaretką

  • Spód i boki -ślimaczki1. Ciasto:
    Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem, dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy mikserem, wsypujemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem i mieszamy szpatułką aż do połączenia, wylewamy ciasto na dwie blaszki o wym 25/34 cm wkładamy do nagrzanego do 190*c piekarnika pieczemy 8-10 minut, ciepłe ciasto zawijamy w roladki, zostawiamy do wystygnięcia.
    Zimne rozwijamy smarujemy dżemem brzoskwiniowym , ponownie rolujemy, odstawiamy na 2-3 godziny, po czym kroimy w centymetrowe plastry.
    Boki i spód tortownicy o wym 22 cm wykładamy brzoskwiniowymi ślimaczkami.
  • z masą2. Masa:
    Śmietanka i serek powinny być dobrze schłodzone-prosto z lodówki,
    Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości gorącej wody, do uzyskania płynnej masy.
    Śmietanę kremówkę ubijemy na sztywno z cukrem pudrem i sokiem z cytryny, dodajemy serek miksujemy wlewając powoli ostudzoną ale płynną żelatynę, Masę wylewamy na ślimaczki w tortownicy, wierzch wygładzamy.
  • Przed zalaniem galaretką3. Brzoskwinie obieramy ze skórki kroimy w grubą kostkę, układamy na masie śmietanowej, zalewamy tężejąca galaretką brzoskwiniową przygotowaną wcześniej wg wskazówki na opakowaniu.
    Wstawiamy ciasto na całą noc do lodówki.
    Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciezdrowie_na_talerzuz_roznych_stron_swiatamama_mnie_nauczylalatoserniksłodkościroladkamasa śmietanowaserek homogenizowanywiosnaCiasto z galaretkąna zimnojesieńdżem brzoskwiniowyciasto z brzoskwiniamiPoczęstunekprzepis_miesiąca1000warstwowe ciastobiszkoptowe ciastociasto ślimak

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto z kremem i galaretką

Dodane przez: Skotka

Ciasto z kremem i galaretką

Smaczne, słodko winne, szybkie...

Ciasto z delicjami

Dodane przez: Bożena Z.

Ciasto z delicjami i galaretką

Pyszne ciasto z masą i delicjami...

Najlepsza rolada bezowa

Dodane przez: 2milutka

Rolada bezowa z wiśniami i galaretką

Rolada bezowa nie jest wypiekiem...

Pyszne ciasto z galaretką i masą budyniową

Dodane przez: Anyzkowo

Pyszne ciasto z galaretką i masą budyniową

Sezon na truskawki trwa w pełni....

Ciasto z jogurtem i galaretką

Dodane przez: anitap92

Ciasto z jogurtem i galaretką

Delikatna masa jogurtowa na biszkopcie...

Ciasto z jagodami i galaretką

Dodane przez: kuchnia ani

Ciasto z jagodami i galaretką

To jedno z moich ulubionych ciast...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE