Rolada biszkoptowa – nadziana masą makową z dużą ilością bakali oraz masą śmietanową. Puszyste ciasto i wilgotna masa – ciasto dla smakoszy ciast z dodatkiem maku.
50 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Forma: 30x36 cm
Składniki ciasto:
4 duże jajka
Sól do smaku
1 szklanka mąki tortowej (pojemność szklanki 200 ml)
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki gorącej wody
Papier do pieczenia
Nadzienie:
600 g gotowej masy z bakaliami
1 duża łyżka galaretki cytrynowej
1 opakowanie śmietanki 30%(330 ml)
2 łyżki cukru pudru
1 opakowanie zagęstnika do śmietanki
Rolada biszkoptowa z nadzieniem maku i śmietany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: jajka wybić, dodać szczyptę soli, cukier – ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać dodawać po łyżce gorącej wody. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, porcjami dodawać do ubitej masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyrównać. Wstawić do podgrzanego piekarnika – piec w temp. 180 stopni 25 minut. Po upieczeniu roladę zwinąć z papierem.
Masę makową przełożyć do naczynia o podwójnym dnie, podgrzać, dodać galaretkę, wymieszać, podgrzewać krótko, ciągle mieszać, by galaretka się rozpuściła. Wystudzić masę. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder wymieszany z zagęstnikiem.
Roladę rozwinąć, nałożyć wystudzoną masę makową, potem masę śmietanową(niewielką ilość zostawić do dekoracji). Zwinąć delikatnie. Zawinąć w papier do pieczenia, wstawić do lodówki- schłodzić. Udekorować bitą śmietanką, posypką czekoladową, żurawiną i migdałami. Ponownie schłodzić w lodówce – najlepiej całą noc.
Komentarze