Rolada piernikowo biszkoptowa

4.51 (144 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Rolada o smaku piernika zamiast piernika - nadziana puszystym kremem i cienką, lekko kwaskową warstwą śliwkową. Całość uzupełnia dekoracja ciasta – orzechy, kajmak, posypka czekoladowa oraz krem budyniowy.

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Forma: 30x36 cm
    Składniki ciasto:
    1 szklanka cukru
    ¾ szklanki mąki tortowej
    1 duża łyżka kakao
    1 opakowanie przyprawy piernikowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Sól do smaku
    4 jajka
    Papier do pieczenia
    Nadzienie:
    4 łyżki powideł śliwkowych
    2 budynie śmietankowe
    ¾ l mleka
    3 łyżki cukru
    25 dag masła
    2 żółtka
    3 łyżki cukru pudru
    2 łyżki rodzynek
    1 łyżka rumu
    Dekoracja:
    Połówki orzechów włoskich
    2 łyżki masy kajmakowej
    Posypka czekoladowa
    Masa budyniowa
Wystaw ocenę:

4.51 (144 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Rolada piernikowo biszkoptowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: jajka wybić, posolić do smaku, dodać cukier, ubić na sztywno. Następnie mąkę przesiać, wymieszać z kakao i przyprawą piernikową i proszkiem do pieczenia. Porcjami dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszać. Formę bardzo delikatnie natłuścić, wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyrównać, wstawić do podgrzanego piekarnika i piec 20 minut w temp. 180 stopni. Upieczone ciasto zwinąć wraz z papierem do pieczenia w rulon. Odstawić do wystygnięcia. Płat ciasta rozwinąć, posmarować musem. Rodzynki skropić rumem, odstawić, następnie osączyć. Budyń ugotować z 3 łyżkami cukru na mleku – będzie gęsty. Wystudzić pod przykryciem. Masło utrzeć z żółtkami i cukrem pudrem na jednolitą gładką masę. Następnie małymi porcjami do masy dodawać budyń, delikatnie ucierać. Powstanie puszysty krem. Powstałym kremem posmarować ciasto – dużo kremu(część kremu zostawić do dekoracji) na brzegu jednego boku rozłożyć rodzynki. Zwinąć w roladę. Schłodzić w lodówce. Masę kajmakową podgrzać, wrzucić orzechy, wymieszać, gotować kilka minut. Wyjąć orzechy, wystudzić kajmak. Wystudzoną roladę udekorować posypką czekoladową, orzechami włoskimi oraz krem budyniowym i kajmakiem. Schłodzić.

Porady

1. zamiast musu śliwkowego można użyć gęstego dżemu jabłkowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa budyniowa Orzechy Budyń

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować