Rolada piernikowo biszkoptowa

  • wyświetlono: 1914 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

Rolada o smaku piernika zamiast piernika - nadziana puszystym kremem i cienką, lekko kwaskową warstwą śliwkową. Całość uzupełnia dekoracja ciasta – orzechy, kajmak, posypka czekoladowa oraz krem budyniowy.

  • 12 porcje
  • 70min
  • Średni

Składniki

Forma: 30x36 cm
Składniki ciasto:
1 szklanka cukru
¾ szklanki mąki tortowej
1 duża łyżka kakao
1 opakowanie przyprawy piernikowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sól do smaku
4 jajka
Papier do pieczenia
Nadzienie:
4 łyżki powideł śliwkowych
2 budynie śmietankowe
¾ l mleka
3 łyżki cukru
25 dag masła
2 żółtka
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki rodzynek
1 łyżka rumu
Dekoracja:
Połówki orzechów włoskich
2 łyżki masy kajmakowej
Posypka czekoladowa
Masa budyniowa

Sposób przygotowania przepisu:

Rolada piernikowo biszkoptowa

  • 1. Wykonanie: jajka wybić, posolić do smaku, dodać cukier, ubić na sztywno. Następnie mąkę przesiać, wymieszać z kakao i przyprawą piernikową i proszkiem do pieczenia. Porcjami dodawać do masy jajecznej, delikatnie mieszać. Formę bardzo delikatnie natłuścić, wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, wyrównać, wstawić do podgrzanego piekarnika i piec 20 minut w temp. 180 stopni. Upieczone ciasto zwinąć wraz z papierem do pieczenia w rulon. Odstawić do wystygnięcia. Płat ciasta rozwinąć, posmarować musem. Rodzynki skropić rumem, odstawić, następnie osączyć. Budyń ugotować z 3 łyżkami cukru na mleku – będzie gęsty. Wystudzić pod przykryciem. Masło utrzeć z żółtkami i cukrem pudrem na jednolitą gładką masę. Następnie małymi porcjami do masy dodawać budyń, delikatnie ucierać. Powstanie puszysty krem. Powstałym kremem posmarować ciasto – dużo kremu(część kremu zostawić do dekoracji) na brzegu jednego boku rozłożyć rodzynki. Zwinąć w roladę. Schłodzić w lodówce. Masę kajmakową podgrzać, wrzucić orzechy, wymieszać, gotować kilka minut. Wyjąć orzechy, wystudzić kajmak. Wystudzoną roladę udekorować posypką czekoladową, orzechami włoskimi oraz krem budyniowym i kajmakiem. Schłodzić.

Porady

1. zamiast musu śliwkowego można użyć gęstego dżemu jabłkowego.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

orzechymasa budyniowadomowe ciastoświąteczna roladabudyń.

Komentarze

Podobne przepisy

Zielona rolada biszkoptowa

Dodane przez: nataliakielek

Zielona rolada biszkoptowa

Bardzo delikatna rolada biszkoptowa...

rolada z brzoskwiniami

Dodane przez: zbysiowa

Rolada biszkoptowa z brzoskwiniami

Smaczna i prosta w wykonaniu rolada...

BISZKOPTOWA ROLADA MAKOWA

Dodane przez: Kuchnia MagdaLeny

Biszkoptowa rolada makowa

Rolada biszkoptowa z domową masą...

image-13mddqm

Dodane przez: wiesiołek

Rolada biszkoptowa z jagodami

Robiłam tort urodzinowy i przesadziłam...

Rolada biszkoptowa z jabłkami

Dodane przez: marta_gotuje

Rolada biszkoptowa z jabłkami

Przedstawiam Wam bardzo smaczną...

Rolada biszkoptowa z makiem

Dodane przez: joanna30

Rolada biszkoptowa z makiem

Szybka i smaczna rolada. Idealna...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE