Rolada biszkoptowa na Dzień Mamy "Serce"

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Rolada z malowanym biszkoptem, kremem z mascarpone i galaretkowym serduszkiem.Takie dwie rolady zrobiłam jednocześnie, dla moich najbliższych.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na 1 roladę:
    MASA NA WZORKI:
    -50 g. masła
    -50 g. cukru pudru
    -50 g. mąki
    -50 g. białka
    -barwnik spożywczy czerwony

    BISZKOPT :30x40:
    -4 jajka
    -120 g. cukru
    -70 g. mąki tortowej
    -70 g. mąki ziemniaczanej
    -1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    -2 łyżki oleju

    BISZKOPT :15x40:
    -2 jajka
    -60 g. cukru
    -35 g. mąki tortowej
    -35 g. mąki ziemniaczanej
    -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -1 łyżka oleju

    GALARETKA:
    -3 galaretki wiśniowe
    -1 l. wody

    1.KREM Z MASCARPONE:
    -250 ml. śmietanki 30 %
    -250 g. serka mascarpone
    -10 g. cukru pudru
    -10 g. żelatyny
    -ok.1/3 szklanki wody

    2.KREM Z MASCARPONE:
    -250 ml. śmietanki 30 %
    -250 g. serka mascarpone
    -10 g. cukru pudru
    -10 g. żelatyny
    -ok.1/3 szklanki wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Rolada biszkoptowa na dzień mamy "serce" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rolada biszkoptowa na Dzień Mamy "SERCE" 1. Wcześniej namalować wzorki na papierze do pieczenia, zostawiając 1/4 niemalowaną.
  • Rolada biszkoptowa na Dzień Mamy "SERCE" 2. Obrócić papier i delikatnie natłuścić.
  • Rolada biszkoptowa na Dzień Mamy "SERCE" 3. masa na wzorek- Rozetrzeć miękkie masło z cukrem pudrem, mąką, białkiem i barwnikiem.
    Przygotować rożek papierowy w który powkładać masę. Dobrze rożek zawinąć i zabezpieczyć.
  • Rolada biszkoptowa na Dzień Mamy "SERCE" 4. Końcówkę rożka minimalnie obciąć i malować wzorki. Na tą natłuszczoną stronę a wykałaczką wyrównać.
  • Rolada biszkoptowa na Dzień Mamy "SERCE" 5. Delikatnie postukać blaszkę 30x40 cm. i schłodzić w lodówce.Można to zrobić wieczorem.
  • Rolada biszkoptowa na Dzień Mamy "SERCE" 6. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli i po trochu dodawanym cukrem.Miksując dodawać po żółtku. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia. Jednocześnie mieszać ale już łopatką, dolewając też olej.Teraz wyjąć blaszkę z lodówki i delikatnie wylać ciasto "łyżka za łyżką". Wyrównać górę.
  • Rolada biszkoptowa na Dzień Mamy "SERCE" 7. Piec ok.15 min.w 175 *C. Po wyjęciu z piekarnika, obkroić boki przy blaszce. Przykryć ściereczką i deską i obrócić.
  • Rolada biszkoptowa na Dzień Mamy "SERCE" 8. Delikatnie ściągać papier z biszkoptu. Starać się nie uszkodzić wzorków.
  • Rolada biszkoptowa na Dzień Mamy "SERCE" 9. Odstawić biszkopt do wystygnięcia.
  • Rolada biszkoptowa na Dzień Mamy "SERCE" 10. Odkroić minimalnie boki przy wzorku i odkroić tą część nienamalowaną. Będzie zbędna, bo za mała na przykrycie rolady.
  • Rolada biszkoptowa na Dzień Mamy "SERCE" 11. Upiec drugi biszkopt ale w węższej blaszce i bez wzorków. Ja robiłam jednocześnie dwie rolady to upiekłam w tej samej blaszce.Wyciąć pas na przykrycie rolady, będzie to spód rolady.
  • Rolada biszkoptowa na Dzień Mamy "SERCE" 12. Przygotować keksówki półokrągłe. Ja takich nie miałam, to zrobiłam półokrągłe rynienki z grubszych podkładów na torty.
  • Rolada biszkoptowa na Dzień Mamy "SERCE" 13. Ułożyć biszkopt w tym rynienkach, stroną z wzorkiem do dołu.
  • Rolada biszkoptowa na Dzień Mamy "SERCE" 14. galaretka-Galaretki rozpuścić w przegotowanej gorącej wodzie. Ostudzić i przelać do jakiegoś naczynia, ja przelałam do zafoliowanej keksówki. Zrobić to wieczorem i schłodzić przez noc w lodówce.
  • Rolada biszkoptowa na Dzień Mamy "SERCE" 15. Wyjąć galaretkę z folią na deskę.
  • Rolada biszkoptowa na Dzień Mamy "SERCE" 16. Wykrajać foremką serduszka.
  • Rolada biszkoptowa na Dzień Mamy "SERCE" 17. Układać jedno obok drugiego, górą w dół.
  • Rolada biszkoptowa na Dzień Mamy "SERCE" 18. krem-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego.Śmietankę ubić z serkiem i cukrem pudrem. Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować. Wylać na biszkopt w rynience. Rozprowadzić tak, żeby było wgłębienie na galaretki.
  • Rolada biszkoptowa na Dzień Mamy "SERCE" 19. Zaraz ułożyć rządek galaretek, brzuszkami do dołu.
  • Rolada biszkoptowa na Dzień Mamy "SERCE" 20. Krem drugi zrobić taki sam i pokryć dokładnie galaretki. Krem robiłam w dwóch etapach, bo bałam się że za szybko mi zastygnie i nie zdążę ułożyć galaretek.
  • Rolada biszkoptowa na Dzień Mamy "SERCE" 21. Przykryć przygotowanym pasem z biszkoptu. Całość schłodzić kilka godzin w lodówce, najlepiej na całą noc.
  • Rolada biszkoptowa na Dzień Mamy "SERCE" 22. Roladę obrócić na deskę i zdjąć zabezpieczenia.
  • Rolada biszkoptowa na Dzień Mamy "SERCE" 23. Odkroić boki rolady.
  • Rolada biszkoptowa na Dzień Mamy "SERCE" 24. Przełożyć na paterę. Kroić ostrym nożem w plastry.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować