Rolada biszkoptowa na Dzień Mamy "Serce"

  • wyświetlono: 278 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Rolada z malowanym biszkoptem, kremem z mascarpone i galaretkowym serduszkiem.Takie dwie rolady zrobiłam jednocześnie, dla moich najbliższych.

Babcia Tereska
  • 10 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

Składniki na 1 roladę:
MASA NA WZORKI:
-50 g. masła
-50 g. cukru pudru
-50 g. mąki
-50 g. białka
-barwnik spożywczy czerwony

BISZKOPT :30x40:
-4 jajka
-120 g. cukru
-70 g. mąki tortowej
-70 g. mąki ziemniaczanej
-1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
-2 łyżki oleju

BISZKOPT :15x40:
-2 jajka
-60 g. cukru
-35 g. mąki tortowej
-35 g. mąki ziemniaczanej
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 łyżka oleju

GALARETKA:
-3 galaretki wiśniowe
-1 l. wody

1.KREM Z MASCARPONE:
-250 ml. śmietanki 30 %
-250 g. serka mascarpone
-10 g. cukru pudru
-10 g. żelatyny
-ok.1/3 szklanki wody

2.KREM Z MASCARPONE:
-250 ml. śmietanki 30 %
-250 g. serka mascarpone
-10 g. cukru pudru
-10 g. żelatyny
-ok.1/3 szklanki wody

Sposób przygotowania przepisu:

Rolada biszkoptowa na Dzień Mamy "Serce"

  • Rolada biszkoptowa na Dzień Mamy "SERCE"1. Wcześniej namalować wzorki na papierze do pieczenia, zostawiając 1/4 niemalowaną.
  • Rolada biszkoptowa na Dzień Mamy "SERCE"2. Obrócić papier i delikatnie natłuścić.
  • Rolada biszkoptowa na Dzień Mamy "SERCE"3. masa na wzorek- Rozetrzeć miękkie masło z cukrem pudrem, mąką, białkiem i barwnikiem.
    Przygotować rożek papierowy w który powkładać masę. Dobrze rożek zawinąć i zabezpieczyć.
  • Rolada biszkoptowa na Dzień Mamy "SERCE"4. Końcówkę rożka minimalnie obciąć i malować wzorki. Na tą natłuszczoną stronę a wykałaczką wyrównać.
  • Rolada biszkoptowa na Dzień Mamy "SERCE"5. Delikatnie postukać blaszkę 30x40 cm. i schłodzić w lodówce.Można to zrobić wieczorem.
  • Rolada biszkoptowa na Dzień Mamy "SERCE"6. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli i po trochu dodawanym cukrem.Miksując dodawać po żółtku. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia. Jednocześnie mieszać ale już łopatką, dolewając też olej.Teraz wyjąć blaszkę z lodówki i delikatnie wylać ciasto "łyżka za łyżką". Wyrównać górę.
  • Rolada biszkoptowa na Dzień Mamy "SERCE"7. Piec ok.15 min.w 175 *C. Po wyjęciu z piekarnika, obkroić boki przy blaszce. Przykryć ściereczką i deską i obrócić.
  • Rolada biszkoptowa na Dzień Mamy "SERCE"8. Delikatnie ściągać papier z biszkoptu. Starać się nie uszkodzić wzorków.
  • Rolada biszkoptowa na Dzień Mamy "SERCE"9. Odstawić biszkopt do wystygnięcia.
  • Rolada biszkoptowa na Dzień Mamy "SERCE"10. Odkroić minimalnie boki przy wzorku i odkroić tą część nienamalowaną. Będzie zbędna, bo za mała na przykrycie rolady.
  • Rolada biszkoptowa na Dzień Mamy "SERCE"11. Upiec drugi biszkopt ale w węższej blaszce i bez wzorków. Ja robiłam jednocześnie dwie rolady to upiekłam w tej samej blaszce.Wyciąć pas na przykrycie rolady, będzie to spód rolady.
  • Rolada biszkoptowa na Dzień Mamy "SERCE"12. Przygotować keksówki półokrągłe. Ja takich nie miałam, to zrobiłam półokrągłe rynienki z grubszych podkładów na torty.
  • Rolada biszkoptowa na Dzień Mamy "SERCE"13. Ułożyć biszkopt w tym rynienkach, stroną z wzorkiem do dołu.
  • Rolada biszkoptowa na Dzień Mamy "SERCE"14. galaretka-Galaretki rozpuścić w przegotowanej gorącej wodzie. Ostudzić i przelać do jakiegoś naczynia, ja przelałam do zafoliowanej keksówki. Zrobić to wieczorem i schłodzić przez noc w lodówce.
  • Rolada biszkoptowa na Dzień Mamy "SERCE"15. Wyjąć galaretkę z folią na deskę.
  • Rolada biszkoptowa na Dzień Mamy "SERCE"16. Wykrajać foremką serduszka.
  • Rolada biszkoptowa na Dzień Mamy "SERCE"17. Układać jedno obok drugiego, górą w dół.
  • Rolada biszkoptowa na Dzień Mamy "SERCE"18. krem-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego.Śmietankę ubić z serkiem i cukrem pudrem. Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować. Wylać na biszkopt w rynience. Rozprowadzić tak, żeby było wgłębienie na galaretki.
  • Rolada biszkoptowa na Dzień Mamy "SERCE"19. Zaraz ułożyć rządek galaretek, brzuszkami do dołu.
  • Rolada biszkoptowa na Dzień Mamy "SERCE"20. Krem drugi zrobić taki sam i pokryć dokładnie galaretki. Krem robiłam w dwóch etapach, bo bałam się że za szybko mi zastygnie i nie zdążę ułożyć galaretek.
  • Rolada biszkoptowa na Dzień Mamy "SERCE"21. Przykryć przygotowanym pasem z biszkoptu. Całość schłodzić kilka godzin w lodówce, najlepiej na całą noc.
  • Rolada biszkoptowa na Dzień Mamy "SERCE"22. Roladę obrócić na deskę i zdjąć zabezpieczenia.
  • Rolada biszkoptowa na Dzień Mamy "SERCE"23. Odkroić boki rolady.
  • Rolada biszkoptowa na Dzień Mamy "SERCE"24. Przełożyć na paterę. Kroić ostrym nożem w plastry.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

rolada biszkoptowadzień mamyRolada SERCEbiszkopt malowanyserca galaretkowe

Komentarze

Podobne przepisy

Zielona rolada biszkoptowa

Dodane przez: nataliakielek

Zielona rolada biszkoptowa

Bardzo delikatna rolada biszkoptowa...

BISZKOPTOWA ROLADA Z PAPIERÓWKAMI

Dodane przez: Babcia Tereska

BISZKOPTOWA ROLADA Z PAPIERÓWKAMI

Rolada sezonowa, bo najlepszymi...

BISZKOPTOWA ROLADA MAKOWA

Dodane przez: Kuchnia MagdaLeny

Biszkoptowa rolada makowa

Rolada biszkoptowa z domową masą...

Rolada biszkoptowa z jabłkami

Dodane przez: marta_gotuje

Rolada biszkoptowa z jabłkami

Przedstawiam Wam bardzo smaczną...

tort

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT NA DZIEŃ KOBIET

Takie dwa torty, upiekłam na dzisiejsze...

image-13mddqm

Dodane przez: wiesiołek

Rolada biszkoptowa z jagodami

Robiłam tort urodzinowy i przesadziłam...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE