Rolada biszkoptowa na dzień mamy "serce" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wcześniej namalować wzorki na papierze do pieczenia, zostawiając 1/4 niemalowaną.
2.Obrócić papier i delikatnie natłuścić.
3.masa na wzorek- Rozetrzeć miękkie masło z cukrem pudrem, mąką, białkiem i barwnikiem.
Przygotować rożek papierowy w który powkładać masę. Dobrze rożek zawinąć i zabezpieczyć.
4.Końcówkę rożka minimalnie obciąć i malować wzorki. Na tą natłuszczoną stronę a wykałaczką wyrównać.
5.Delikatnie postukać blaszkę 30x40 cm. i schłodzić w lodówce.Można to zrobić wieczorem.
6.biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli i po trochu dodawanym cukrem.Miksując dodawać po żółtku. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia. Jednocześnie mieszać ale już łopatką, dolewając też olej.Teraz wyjąć blaszkę z lodówki i delikatnie wylać ciasto "łyżka za łyżką". Wyrównać górę.
7.Piec ok.15 min.w 175 *C. Po wyjęciu z piekarnika, obkroić boki przy blaszce. Przykryć ściereczką i deską i obrócić.
8.Delikatnie ściągać papier z biszkoptu. Starać się nie uszkodzić wzorków.
9.Odstawić biszkopt do wystygnięcia.
10.Odkroić minimalnie boki przy wzorku i odkroić tą część nienamalowaną. Będzie zbędna, bo za mała na przykrycie rolady.
11.Upiec drugi biszkopt ale w węższej blaszce i bez wzorków. Ja robiłam jednocześnie dwie rolady to upiekłam w tej samej blaszce.Wyciąć pas na przykrycie rolady, będzie to spód rolady.
12.Przygotować keksówki półokrągłe. Ja takich nie miałam, to zrobiłam półokrągłe rynienki z grubszych podkładów na torty.
13.Ułożyć biszkopt w tym rynienkach, stroną z wzorkiem do dołu.
14.galaretka-Galaretki rozpuścić w przegotowanej gorącej wodzie. Ostudzić i przelać do jakiegoś naczynia, ja przelałam do zafoliowanej keksówki. Zrobić to wieczorem i schłodzić przez noc w lodówce.
15.Wyjąć galaretkę z folią na deskę.
16.Wykrajać foremką serduszka.
17.Układać jedno obok drugiego, górą w dół.
18.krem-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego.Śmietankę ubić z serkiem i cukrem pudrem. Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować. Wylać na biszkopt w rynience. Rozprowadzić tak, żeby było wgłębienie na galaretki.
19.Zaraz ułożyć rządek galaretek, brzuszkami do dołu.
20.Krem drugi zrobić taki sam i pokryć dokładnie galaretki. Krem robiłam w dwóch etapach, bo bałam się że za szybko mi zastygnie i nie zdążę ułożyć galaretek.
21.Przykryć przygotowanym pasem z biszkoptu. Całość schłodzić kilka godzin w lodówce, najlepiej na całą noc.
22.Roladę obrócić na deskę i zdjąć zabezpieczenia.
23.Odkroić boki rolady.
24.Przełożyć na paterę. Kroić ostrym nożem w plastry.
Komentarze