Biszkopt

4.46 (216 ocen)

Klasyczny i niezawodny biszkopt. Idealny jako baza do tortów i ciast przekładanych.

Składniki:

  • 5 jajek
    3/4 szklanki cukru ( najlepiej cukier drobny do wypieków)
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Składniki powinny być w temp pokojowej.
Wystaw ocenę:

4.46 (216 ocen)

Biszkopt - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać cukier łyżka po łyżce, a następnie dodawać po kolei żółtka ciągle ubijając. Mąkę i proszek przesiać. Do ubitych jajek wsypać mąkę i delikatnie wymieszać szpatułką/łyżką drewnianą ( nie ubijać już mikserem). Dno tortownicy ( 24 cm średnicy) wyłożyć papierem do pieczenia ( boków nie smarować ani nie wykładać papierem). Delikatnie wlać ciasto do formy i wyrównać. Piec w temperaturze 170 stopni ok 35-40 minut. Po upieczeniu, gorące ciasto zrzucić w formie na podłogę z wysokości ok 40 cm i odłożyć do wystudzenia. Po ostudzeniu oddzielić nożykiem boki od formy. Biszkopt można przekroić na kilka blatów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować