TORT NA DZIEŃ MAMY

  • wyświetlono: 1221 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Tort z dekoracją owocową.Torty zrobiłam dla Mam w rodzinie, bo niestety mojej już nie mam.

Babcia Tereska
  • 200min

Składniki

biszkopt:
-7 jajek
-220 g.cukru
-130 g. mąki tortowej
-130 g. mąki ziemniaczanej
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

nasączenie:
-1/2 słoiczka dżemu wiśniowy-tj.180 g.
-1/3 szklanki wody

krem jogurtowy:
-150 ml. śmietanki 30 %
-50 g. cukru pudru
-1 śmietan-fix
-1 jogurt grecki- 250 g.
-1/2 op. serka mascarpone tj. 125 g.
-13 g. żelatyny
-1/3 szklanki wody

krem jagodowy:
-150 ml. śmietanki 30 %
-50 g. cukru pudru
-1 śmietan-fix
-1/2 op. serka mascarpone tj.125 g.
-1/2 op. twarogu naturalnego tj. 175 g.
-200 ml. frużeliny jagodowej
-13 g. żelatyny
-1/3 szklanki wody

krem,bita śmietana:
-330 ml. śmietanki 30 %
-250 g. serka mascarpone-250 g.
-100 g. margaryny Palma
-1 śnieżkę
-1 krem śmietankowy do tortów w proszku
-30 g. cukru pudru

dekoracje:
-pomarańcza
-kiwi
-truskawki
-borówka amerykańska
-malina
-jabłka
-owoce granatu
-serduszko z arbuza

Sposób przygotowania przepisu:

TORT NA DZIEŃ MAMY

  • biszkopt1. biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.25-30 min. w 175*.Po przestygnięciu, przekroić na 3 blaty.
  • nasączenie2. nasączenie- Dżem wymieszać z gorącą wodą i połową polać biszkopt w tortownicy.
  • krem3. krem jogurtowy-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Zimną śmietanki ubić z pudrem i fixem. Dodawać porcjami jogurt,serek i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z żelatyną.Wyłożyć na biszkopt w tortownicy.
  • 2 blat4. Przykryć drugim blatem biszkoptowym.
  • nasączenie5. Nasączyć resztą dżemu.
  • krem6. krem jagodowy-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Zimną śmietanki ubić z pudrem i fixem. Dodawać porcjami serek, jogurt, frużelinę i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z żelatyną.Zaraz wyłożyć na biszkopt w tortownicy.
  • przed schłodzeniem7. Przykryć trzecim blatem biszkoptowym i schłodzić.
  • zdjęcie zabezpieczeń8. Zdjąć obręcz z tortownicy i zabezpieczenia.
  • bita śmietana9. krem,bita śmietana-Zmiksować schłodzoną śmietankę z pudrem, potem ze śnieżką i kremem i miękką margaryną.2/3 bitej śmietany posmarować cały tort.
  • rozetki10. Z reszty bitej śmietany zrobić rozetki wokół tortu.
  • dekoracje11. Przygotować dekoracje z jabłek.
  • obsychanie owoców12. Owoce, umyć, niektóre odpowiednio pokroić i osuszyć na papierowych ręcznikach.
  • dekorowanie13. Tort udekorować w/g własnej fantazji owocami.
  • dwa torty14. Tort udekorować w/g własnej fantazji owocami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakibiszkoptbita śmietanakrem jogurtowytort owocowykrem jagodowytort okazjonalnytort na Dzień Mamy

Komentarze

Podobne przepisy

Tort dla babci i dziadka

Dodane przez: Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty

Tort na Dzień Babci i Dziadka

Tort przygotowałam na przyjęcie...

tort

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT NA DZIEŃ BABCI I DZIADKA

Tort zrobiłam na dzisiejsze święto,...

tort

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT NA DZIEŃ KOBIET Z KREMEM DŻEMOWYM

Tort z biszkoptem i kremem z dżemem.Tort...

Deser

Dodane przez: ben-ka

Tulipany Na Dzień Mamy - próba genaralna.

Przed świętem naszych Mam pobawiłam...

tort na dzień Babci i Dziadka

Dodane przez: mariosylwia

Tort na dzień Babci i Dziadka

Pyszny tort piernikowo, kakaowy...

tort

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT NA DZIEŃ DZIECKA-czekolada z nadzieniem...

Tort to gigantyczna czekolada.....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE