TORT NA DZIEŃ MAMY

4.5 (166 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Tort z dekoracją owocową.Torty zrobiłam dla Mam w rodzinie, bo niestety mojej już nie mam.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • biszkopt:
    -7 jajek
    -220 g.cukru
    -130 g. mąki tortowej
    -130 g. mąki ziemniaczanej
    -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    nasączenie:
    -1/2 słoiczka dżemu wiśniowy-tj.180 g.
    -1/3 szklanki wody

    krem jogurtowy:
    -150 ml. śmietanki 30 %
    -50 g. cukru pudru
    -1 śmietan-fix
    -1 jogurt grecki- 250 g.
    -1/2 op. serka mascarpone tj. 125 g.
    -13 g. żelatyny
    -1/3 szklanki wody

    krem jagodowy:
    -150 ml. śmietanki 30 %
    -50 g. cukru pudru
    -1 śmietan-fix
    -1/2 op. serka mascarpone tj.125 g.
    -1/2 op. twarogu naturalnego tj. 175 g.
    -200 ml. frużeliny jagodowej
    -13 g. żelatyny
    -1/3 szklanki wody

    krem,bita śmietana:
    -330 ml. śmietanki 30 %
    -250 g. serka mascarpone-250 g.
    -100 g. margaryny Palma
    -1 śnieżkę
    -1 krem śmietankowy do tortów w proszku
    -30 g. cukru pudru

    dekoracje:
    -pomarańcza
    -kiwi
    -truskawki
    -borówka amerykańska
    -malina
    -jabłka
    -owoce granatu
    -serduszko z arbuza
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty

Tort na dzień mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.25-30 min. w 175*.Po przestygnięciu, przekroić na 3 blaty.
  • nasączenie 2. nasączenie- Dżem wymieszać z gorącą wodą i połową polać biszkopt w tortownicy.
  • krem 3. krem jogurtowy-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Zimną śmietanki ubić z pudrem i fixem. Dodawać porcjami jogurt,serek i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z żelatyną.Wyłożyć na biszkopt w tortownicy.
  • 2 blat 4. Przykryć drugim blatem biszkoptowym.
  • nasączenie 5. Nasączyć resztą dżemu.
  • krem 6. krem jagodowy-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Zimną śmietanki ubić z pudrem i fixem. Dodawać porcjami serek, jogurt, frużelinę i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z żelatyną.Zaraz wyłożyć na biszkopt w tortownicy.
  • przed schłodzeniem 7. Przykryć trzecim blatem biszkoptowym i schłodzić.
  • zdjęcie zabezpieczeń 8. Zdjąć obręcz z tortownicy i zabezpieczenia.
  • bita śmietana 9. krem,bita śmietana-Zmiksować schłodzoną śmietankę z pudrem, potem ze śnieżką i kremem i miękką margaryną.2/3 bitej śmietany posmarować cały tort.
  • rozetki 10. Z reszty bitej śmietany zrobić rozetki wokół tortu.
  • dekoracje 11. Przygotować dekoracje z jabłek.
  • obsychanie owoców 12. Owoce, umyć, niektóre odpowiednio pokroić i osuszyć na papierowych ręcznikach.
  • dekorowanie 13. Tort udekorować w/g własnej fantazji owocami.
  • dwa torty 14. Tort udekorować w/g własnej fantazji owocami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Bita śmietana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować