Tort serce na Dzień Mamy na zielonym biszkopcie

  • wyświetlono: 341 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Każda mama zasługuje na coś pysznego od serca w dniu swojego święta. Wykorzystałam zakupioną dawno temu foremkę i upiekłam zielone biszkopty, dodając po raz pierwszy herbatę matcha jako naturalny barwnik. Biszkopt świetnie komponował się z leciutkim kremem i kwaskowatymi owocami.

KasiaKitek

Składniki

Biszkopt:
6 średnich jajek
3/4 szklanki mąki tortowej (100 gram)
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej ( 40 gram)
3/4 szklanki cukru (150 gram)
3 łyżeczki herbaty matcha
Krem:
100 gram serka mascarpone
500 ml śmietanki 36%
3 łyżki cukru pudru
Ponadto:
pół szklanki syropu z brzoskwiń z puszki (lub domowych) do nasączone blatów
200 gram drobno pokrojonych brzoskwiń
ok.500 gram truskawek
50 gram płatków migdałowych

Sposób przygotowania przepisu:

Tort serce na Dzień Mamy na zielonym biszkopcie

  • Tort serce na Dzień Mamy na zielonym biszkopcie
KasiaKitek1. Biszkopty: składniki na biszkopt dzielimy na 3 części aby upiec 3 biszkoptowe serca. Każdą część przygotowujemy następująco: białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Kolejno cały czas ubijając dodajemy po łyżce cukier, następnie dodajemy po 1 żółtku a na koniec ubijania przesiewamy łyżeczkę herbaty. Jak już masa jajeczna jest gotowa przesiewamy do niej mąki i mieszamy masę szpatułką. Formę wykładamy papierem tylko na dnie, boki smarujemy masłem. Pieczemy 10 minut w temperaturze 170 stopni a po wyjęciu upuszczamy blaszkę na podłogę z wysokości ok 40 cm. Możemy też upiec jeden duży biszkopt w kwadratowej foremce, wyciąć z niego serce i przekroić na 3 blaty.
  • 2. Krem: do misy miksera wlewamy śmietankę, mascarpone i cukier puder. Ubijamy do sztywności. Dzielimy krem na 3 części. Do jednej wkładamy pokrojone w kosteczkę truskamwki, do drugiej pokrojone w kosteczkę brzoskwinie a trzecią część pozostawiamy na posmarowanie tortu.
  • 3. Syrop z brzoskwiń dzielimy na 3 częśći, każdą z nich nasączamy blat
  • 4. Skadamy torcki: na pierwszy blat wykładamy masę z truskawkami, na drugi masę z brzoskwiniami a na koniec przykrywamy ostatnim blatem. Tort smarujemy pozostałym kremem. Dekorujemy truskawkami a boki obsypujemy płatkami migdałów.Wkładamy na kilka godzin do lodówki.

Porady

Wymiary serduszka ok 20x21cm. Herbatę matcha można kupić w sklepach ze zdrową żywnością, herbaciarniach oraz na allegro. Inspiracją do zrobienia tortu były mojewypieki.com

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciezdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiaddania_dla_urodysezonowe_przysmakiszkola_babciz_roznych_stron_swiatamama_mnie_nauczylamigdałyTruskawkibrzoskwiniekremówkamascarponeTorcik z bitą śmietanątort na Walentynkitort z truskawkami i bitą śmietanąbiszkopt matcha

Komentarze

Podobne przepisy

tort

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT na DZIEŃ BABCI I DZIADKA

Tort z ciastem kakaowym, przełożony...

Tort dla babci i dziadka

Dodane przez: Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty

Tort na Dzień Babci i Dziadka

Tort przygotowałam na przyjęcie...

tort

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT NA DZIEŃ BABCI I DZIADKA

Tort zrobiłam na dzisiejsze święto,...

tort

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT NA DZIEŃ KOBIET Z KREMEM DŻEMOWYM

Tort z biszkoptem i kremem z dżemem.Tort...

Deser

Dodane przez: ben-ka

Tulipany Na Dzień Mamy - próba genaralna.

Przed świętem naszych Mam pobawiłam...

tort na dzień Babci i Dziadka

Dodane przez: mariosylwia

Tort na dzień Babci i Dziadka

Pyszny tort piernikowo, kakaowy...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE