Rogaliki Śniadaniowe na Maślance

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Swojskie,domowe pieczywo jest najlepsze:-)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 10szt.

    450 g mąki pszennej
    7 g drożdży instant-paczuszka
    1 łyżeczka cukru
    1,5 łyżeczki soli
    200 ml maślanki
    150 ml ciepłej wody
    1 jajko L

    Dodatkowo:

    1 jajko roztrzepane z łyżką mleka
    sezam lub mak do posypania rogali
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Rogal Rogale

Rogaliki śniadaniowe na maślance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do miski,wsypać suche drożdże,cukier i sól,wymieszać.
    Maślankę wymieszać z ciepłą wodą i roztrzepanym jajkiem,wlać do suchych składników i wyrobić,elastyczne ciasto,przełożyć do miski wysmarowanej olejem i przykryć ściereczką,pozostawić do wyrośnięcia lub podwojenia objętości, na ok.1 godz.
    Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat podsypany delikatnie mąkę,krótko wyrobić i podzielić na 2 kule,każdą rozwałkować na okrąg o grubości ok.4 mm i podzielić na 5 trójkątów,każdy trójkąt rolować zaczynając od brzegu okręgu,końcówki podwijać pod spód rogali,układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,przykryć ściereczką i pozostawić na pół godz.do napuszenia.
    Napuszone rogale posmarować rozbełtanym jajkiem z mlekiem i posypać sezamem lub makiem,wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec przez ok.15 min.do zrumienienia.

Porady

Do posypania rogali można użyć dowolnych ulubionych ziaren.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować