Rogaliki śniadaniowe na maślance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać do miski,wsypać suche drożdże,cukier i sól,wymieszać.
Maślankę wymieszać z ciepłą wodą i roztrzepanym jajkiem,wlać do suchych składników i wyrobić,elastyczne ciasto,przełożyć do miski wysmarowanej olejem i przykryć ściereczką,pozostawić do wyrośnięcia lub podwojenia objętości, na ok.1 godz.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat podsypany delikatnie mąkę,krótko wyrobić i podzielić na 2 kule,każdą rozwałkować na okrąg o grubości ok.4 mm i podzielić na 5 trójkątów,każdy trójkąt rolować zaczynając od brzegu okręgu,końcówki podwijać pod spód rogali,układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,przykryć ściereczką i pozostawić na pół godz.do napuszenia.
Napuszone rogale posmarować rozbełtanym jajkiem z mlekiem i posypać sezamem lub makiem,wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec przez ok.15 min.do zrumienienia.
Porady
Do posypania rogali można użyć dowolnych ulubionych ziaren.
Komentarze