Rogaliki drożdżowe z żurawiną i sezamem

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zostawiam wam przepis na przepyszne rogaliki drożdżowe może zechcecie skorzystać z przepisu

  • 25 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej,
    1 opakowanie drożdży suszonych 8 g,
    5 łyżek cukru,
    3 żółtka rozmiar M,
    2 łyżki oleju,
    2 łyżki ciepłej wody,
    3 łyżki śmietany 18 %,
    1 łyżka śmietany 12 %,
    1 łyżeczka aromatu migdałowego,
    3 łyżki suszonej żurawiny,
    2 płaskie łyżki sezamu,
    1 szklanka to poj. 250 ml
    dodatkowo :

    1 jajko perliczki,
    1 łyżka mleka 3,2 %,
    1 łyżka sezamu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rogaliki

Rogaliki drożdżowe z żurawiną i sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rogaliki 1. Do miski dodać wszystkie składniki, zrobić w środku mąki dołek i wsypać drożdże suszone posypując je po pół łyżeczki cukru i mąki na drożdże wlać dwie łyżki ciepłej wody i odczekać pięć minut aż będzie widoczna praca drożdży. Po tym czasie wyrobić ciasto do połączenia się składników następnie wlać olej i wyrabiać do czasu jego wchłonięcia w ciasto
  • rogaliki 2. Ciasto wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką, dłońmi uformować koło o grubości jednego centymetra i za pomocą radełka wycinać dowolne trójkąty
  • rogaliki 3. Z wyciętych trójkątów formować rogaliki, gotowe posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem i posypać sezamem lub makiem. Przygotowane pozostawić do wyrośnięcia na 20 minut
  • rogaliki 4. Wyrośnięte rogaliki wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 200 stopni i piec przez 15 minut do ładnego zarumienienia się rogalików. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować