Łatwe, szybkie w wykonaniu. Przepyszne z czerwonym barszczykiem. Ale najważniejszą zaletą ich jest to, że nie czerstwieją. Swoją świeżość zachowują przez 4dni (dalej nigdy nie sprawdziłam, bo nie doczekały)
Składniki:
CIASTO
4 szklanki mąki pszennej
250 g margaryny
1 jajko
1 szklanka śmietany 18%
szczypta soli
35 g świeżych drożdży
FARSZ
ok 0,7 kg pieczarek
1 duża cebula
sól
pieprz
siekana natka pietruszki lub majeranek
2-3 łyżki oleju do smażenia
Dodatkowo
1 jajko do smarowania rogalików
sezam do posypania
Krucho drożdżowe rogaliki z pieczarkami i sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesypać do miski, dodać pokruszone drożdże, śmietanę, jajko, sól oraz margarynę. Zagnieść ciasto. Ciasto dodatkowo można schłodzić w lodówce przez godzinę, ale ja wałkowałam od razu. Wyrobione ciasto podzielić na 4 części.
2.Pieczarki umyć (ja nigdy nie obieram) pokroić w drobną kostkę razem z cebulą. W głębszej patelni lub garnku rozgrzać olej i wrzucić cebulę oraz pieczarki. Przyprawić solą i pieprzem. Smażyć do odparowania wody. Dodatkowo można zlać na sito, wtedy będziemy pewni że woda ucieknie. Farsz wystudzić.
3.Każdą część ciasta rozwałkować na okrągły placek, posypując lekko mąką i przeciąć na 8 części (trójkąty , jak pizzę) Na szerszą część kłaść łyżeczkę farszu i zwijać rogaliki. Gotowe rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem.
4.Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec na złoty kolor przez ok 15-20 min.
Komentarze