Wypróbowałam wiele przepisów na rogaliki drożdżowe ten przepis jest zdecydowanie najlepszy i najprostszy. Rogaliki wychodzą miękkie i delikatne idealne na deszczowe popołudnie z kawą.
Miękkie rogaliki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do dużej miski przesiej mąkę dodaj olej i żółtka. Białka zachowaj w misce przydadzą się do smarowania rogalików. W drugiej misce rozpuść drożdże i 2 łyżki cukru. W garnku podgrzej mleko i dodaj pozostałe 4 łyżki cukru i cukier wanilinowy.
2.Do mąki wlej ciepłe mleko i drożdże. Wyrabiaj wszystko do uzyskania zwartej masy napowietrzając ciasto. Gotowe ciasto przykryj czystą ścierką i wstaw do lodówki na 1 godzinę.
3.Po godzinie urywaj po kawałku ciasta rób kulkę o średnicy ok 8-10cm i wałkuj w okrąg o grubości 5mm. Podziel go na 8 trójkątów, nałóż marmoladę, zwijaj rogaliki i smaruj roztrzepanym białkiem. Blachę wysmaruj olejem i piecz rogaliki w temperaturze 180st do uzyskania rumianego koloru.
Komentarze