Miękkie rogaliki drożdżowe

4.47 (205 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Wypróbowałam wiele przepisów na rogaliki drożdżowe ten przepis jest zdecydowanie najlepszy i najprostszy. Rogaliki wychodzą miękkie i delikatne idealne na deszczowe popołudnie z kawą.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1kg mąki
    6 łyżek cukru kryształu
    1 szklanka oleju
    4 żółtka
    100g drożdży
    1/2l mleka
    3 łyżeczki cukru wanilinowego
    1 opakowanie marmolady z różą
Wystaw ocenę:

4.47 (205 ocen)

Miękkie rogaliki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużej miski przesiej mąkę dodaj olej i żółtka. Białka zachowaj w misce przydadzą się do smarowania rogalików. W drugiej misce rozpuść drożdże i 2 łyżki cukru. W garnku podgrzej mleko i dodaj pozostałe 4 łyżki cukru i cukier wanilinowy.
  • 2. Do mąki wlej ciepłe mleko i drożdże. Wyrabiaj wszystko do uzyskania zwartej masy napowietrzając ciasto. Gotowe ciasto przykryj czystą ścierką i wstaw do lodówki na 1 godzinę.
  • 3. Po godzinie urywaj po kawałku ciasta rób kulkę o średnicy ok 8-10cm i wałkuj w okrąg o grubości 5mm. Podziel go na 8 trójkątów, nałóż marmoladę, zwijaj rogaliki i smaruj roztrzepanym białkiem. Blachę wysmaruj olejem i piecz rogaliki w temperaturze 180st do uzyskania rumianego koloru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować