Nieskromnie muszę przyznać, że rogale smakują fantastycznie! Świeżo wypieczone, pachnące, mięciutkie, maślane, rozpływające się w ustach. To najlepsze śniadaniowe pieczywo jakie można sobie wyobrazić :)
2 godz. 30 min
Składniki:
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
250 ml ciepłego mleka
2 łyżki masła
375 g mąki pszennej + trochę do podsypania
1 ½ łyżeczki soli
1 małe jajko
mak
Rogale śniadaniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw przygotowuję rozczyn – do miski wkruszam drożdże, dodaję cukier i ciepłe mleko, mieszam aż wszystkie składniki się połączą. Odstawiam na 10-15 minut. Masło rozpuszczam i odstawiam do lekkiego przestygnięcia. Do większej miski wsypuję mąkę i sól, mieszam, dodaję masło oraz gotowy rozczyn, delikatnie mieszam łyżką aż ciasto zacznie się zbijać w kulę, wówczas przekładam je na lekko podsypany mąką blat i wyrabiam około 10 minut (w razie potrzeby podsypuję ciasto mąką, ale nie za dużo, bo będzie suche i twarde!). Gotowe ciasto wkładam do miski, zakrywam ściereczką i odstawiam do podwojenia objętości na 1 godzinę. Po tym czasie wyciągam ciasto na blat, ponownie zagniatam przez chwilę, formuję kształt kuli, rozpłaszczam i rozwałkowuję na grubość około 1 cm. Kroję nożem na 6 równych trójkątów, każdy lekko spłaszczam palcami i zawijam rozpoczynając od podstawy trójkątów. Układam w odstępach na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywam ściereczką, po 30 minutach wyrośnięte rogale smaruję rozmąconym jajkiem i posypuję makiem. Piekę w temperaturze 190 stopni przez 20-25 minut (aż ładnie się zarumienią). Wyciągam z piekarnika i odstawiam do przestygnięcia.
Komentarze