Rogale śniadaniowe

0 (0 ocen)

Nie ma nic przyjemniejszego jak rozpocząć nowy dzień ze świeżym,chrupiącym i jeszcze ciepłym pieczywem.Rogaliki są delikatne,w środku mięciutkie.Z ciastem bardzo dobrze się pracuje.Zjedliśmy oczywiście jeszcze ciepłe...z masełkiem.

Składniki:

  • Zaczyn:
    18 g drożdży świeżych
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżka mąki
    50 ml mleka
    Ciasto:
    450 g mąki pszennej
    1 płaska łyżeczka soli
    150 ml mleka
    1 łyżka miodu
    50 g masła
    Dodatkowo:
    1 białko
    mak do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Rogale śniadaniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczyn:
    Drożdże rozetrzeć z ciepłym mlekiem,mąką i cukrem.Odstawić na około 15-20 minut,aż drożdże zaczną pracować.
  • 2. Masło rozpuszczamy,jeszcze ciepłe łączymy z miodem i odstawiamy do ostudzenia.Mąkę przesiewamy,dodajemy do niej rozczyn drożdżowy,masło z miodem,mleko,sól i wyrabiamy gładnie ciasto.Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.Po wyrośnięciu ciasto jeszcze raz zagniatamy.Wałkujemy okrągły placek o grubości 0,5 cm i około 30 cm wysokości.Wykrawamy trójkąty i zwijamy ciasno,zaczynając od postawy trójkąta,tworząc rogaliki.Rogale układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.Wyrośnięte rogale smarujemy roztrzepanym białkiem i obsypujemy makiem.Pieczemy w 170-180'C przez około 25-35 minut.Rogaliki powinny być rumiane.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.98 (196 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

rogale

To może cię zainteresować