Rogale drożdżowe z makiem

0 (0 ocen)

  • 17 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Co powiecie na pyszne rogaliki drożdżowe z masą makową ? Mało w nich pracy a radość rodziny bezcenna. To już wiecie że kocham wykonywać drożdżowe bułeczki, ciasta czy właśnie rogaliki moją kolejną pasją oprócz gotowania jest właśnie wykonywanie drożdżowych pyszności

  • 17 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3,5 szklanki mąki pszennej tortowej ( szklanka poj. 210 ml ),
    6 łyżek cukru,
    1 jajko rozmiar M,
    1 opakowanie drożdży suszonych 8 g lub 25 g drożdży świeżych,
    3/4 szklanki mleka 3,2 % ( może być bez laktozy ),
    2 łyżki śmietany 18 %,
    2 łyżki margaryny tortowej
    dodatkowo :
    1 puszka masy makowej 850 g,
    1 jajko rozmiar M,
    1 łyżka mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rogale

Rogale drożdżowe z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rogaliki 1. Do miski wsypać mąkę, wbić całe jajka, wsypać cukier, w mące zrobić wgłębienie i wsypać suszone drożdże lub rozkruszyć świeże drożdże na to wsypać po pół łyżeczki mąki i cukru na to wlać cztery łyżki mleka a pozostałe mleko wlać po boku mąki. Tak przygotowane drożdże pozostawić do czasu aż zaczną pracować
  • rogaliki 2. Gdy jest już gołym okiem widoczna praca drożdży wtedy wyrobić ciasto do połączenia się wszystkich składników ze sobą a następnie wlać roztopioną letnią margarynę lub masło i wyrabiać tak długo aż ciasto wchłonie całą margarynę i w dotyku będzie miękkie i elastyczne. Wyrobione ciasto odstawić na chwilę aby odpoczęło a po chwili przełożyć je na stolnicę wysypaną mąką
  • rogaliki 3. Przełożone na stolnicę ciasto rozwałkować nie za cienko formując koło i pokroić nawet nożem w trójkąty, każdy trójkąt osobno jeszcze rozwałkować i położyć na niego łyżkę gotowej masy makowej. Zawijać od szerszej strony do końca wąskiej strony formując rogal, boki można skleić
  • rogaliki 4. Uformowane rogaliki ułożyć na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozmąconym jajkiem z mlekiem i odstawić na chwilę aby podrosły a następnie wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec 25 - 30 minut z termo - obiegiem w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia. Upieczone ostudzić i przełożyć na talerz jeśli ktoś lubi można polukrować
  • rogaliki 5. Rogaliki wystygnięte świetnie pasują do zimnego mleka jak również do gorącego kakao, wyszły bardzo miękkie i puszyste. Tak przygotowane rogaliki mogą być jajko dodatek na imprezy dla dzieci lecz nie tylko można je podać do poobiedniej kawy z przyjaciółmi i znajomymi
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

4.99 (150 ocen)

rogale

To może cię zainteresować