Drożdżowe świąteczne rogale z makiem i lukrem

  • wyświetlono: 216 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Zamiast makowca czy drożdżowej rolady makowej na świąteczny stół polecam upiec rogaliki z makiem. Nie trzeba kroić, a pięknie udekorowane cieszą oko. Zauważyłam, że lukru używam dwa razy w roku na święta Bożego Narodzenia i Wielkanoc. Rogaliki udekorowałam lukrem i posiekanymi orzechami włoskimi. Wyszło pysznie, a rogaliki znikały szybciutko jeden po drugim.

bgg (Kopiowanie)
  • 4 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

Na rozczyn:
5 dag świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
pół szklanki ciepłego mleka
2 łyżki mąki tortowej

Na ciasto:
4 szklanki mąki tortowej
2 jajka
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 niepełna szklanka cukru
5 dag masła lub margaryny
około pół szklanki ciepłego mleka

Dodatkowo:
1 puszka maku z bakaliami ( 850 g )
5 dag orzechów włoskich
mąka pszenna do podsypania stolnicy

Lukier:
1 białko
około 1 szklanka cukru pudru

Sposób przygotowania przepisu:

Drożdżowe świąteczne rogale z makiem i lukrem

  • 1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy dokładnie z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i dostawiamy w ciepłe miejsce, żeby rozczyn ,, ruszył'' tak na około 15-20 minut.
  • 2. Ciasto: Jajka ucieramy z cukrami na puszystość. Masło lub margarynę roztapiamy i lekko studzimy. Do mąki dodajemy ekstrakt waniliowy, utarte jajka, rozpuszczone masło lub margarynę i rozczyn, następnie zagniatamy ciasto w razie potrzeby dolewając ciepłego mleka. Ciasto zagniatamy kilka minut, aż będzie nam ładnie odchodziło od ręki i będzie gładkie. Następnie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę.
  • 3. Formowanie rogalików: Wyrośnięte ciasto dzielimy na porcje, każdą część wałkujemy na okrągły placek, kroimy w trójkąty, nakładamy po porcji nadzienia makowego i zwijamy formując rogaliki.
  • 4. Do pieczenia: Tak uformowane rogaliki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, zachowujemy odstępy ponieważ znacznie urosną.Zostawiamy na kilka minut w ciepłym miejscu żeby się lekko ,,napuszyły''.
  • 5. Pieczenie: Następnie rogaliki pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 25-30 minut. Upieczone studzimy, najlepiej na metalowej kratce.
  • 6. Lukier: Zimne białko ucieramy z cukrem pudrem, cukier dodajemy stopniowo, ucieramy aż lukier będzie gesty i lśniący.
  • 7. Dekorowanie: Rogaliki dekorujemy lukrem i posiekanymi orzechami, odstawiamy do zastygnięcia lukru.
  • 8. Podajemy i smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wyszło mi 5 blaszek rogalików, na każdej po 12 sztuk, ale ich ilość zależy jak duże uformujemy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Jajkadrożdżoweorzechysłodkościmakbakaliedrożdżelukierrogalikikarnawałboże narodzeniedla gościrogalez piekarnikarogale z makiemDrożdżowe rogalerogaliki z makiemświąteczne rogaleświąteczne rogale z makiem

Komentarze

Podobne przepisy

Drożdżowy zawijaniec z powidłem, cynamonem i lukrem.

Dodane przez: BABECZKA 35

Drożdżowy zawijaniec z powidłem, cynamonem...

Uwielbiam piec ciasta drożdżowe....

Ciasto drożdżowe z makiem i wiśniami

Dodane przez: Skotka

Ciasto drożdżowe z makiem i wiśniami

Przepis na ciasto pochodzi z programu...

Ciasto drożdżowe z dynią, makiem i jabłkami

Dodane przez: LenaGotuje

Ciasto drożdżowe z dynią, makiem i jabłkami

Drożdżowe ślimaki z jabłkami, makiem,...

Ciasto drożdżowe z makiem i śliwkami

Dodane przez: edytaha

Ciasto drożdżowe z makiem i śliwkami

Idealne połączenie śliwek i maku

makowiec

Dodane przez: JulkaTomeczek

Gwiazda drożdżowa z makiem

Pyszna gwiazda drożdżowa z masą...

Drożdżowa babka z makiem

Dodane przez: Skotka

Drożdżowa babka z makiem

Puszysta, smaczna babka, polecam...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE