Drożdżowe świąteczne rogale z makiem i lukrem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Zamiast makowca czy drożdżowej rolady makowej na świąteczny stół polecam upiec rogaliki z makiem. Nie trzeba kroić, a pięknie udekorowane cieszą oko. Zauważyłam, że lukru używam dwa razy w roku na święta Bożego Narodzenia i Wielkanoc. Rogaliki udekorowałam lukrem i posiekanymi orzechami włoskimi. Wyszło pysznie, a rogaliki znikały szybciutko jeden po drugim.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na rozczyn:
    5 dag świeżych drożdży
    2 łyżeczki cukru
    pół szklanki ciepłego mleka
    2 łyżki mąki tortowej

    Na ciasto:
    4 szklanki mąki tortowej
    2 jajka
    1 cukier waniliowy
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    1 niepełna szklanka cukru
    5 dag masła lub margaryny
    około pół szklanki ciepłego mleka

    Dodatkowo:
    1 puszka maku z bakaliami ( 850 g )
    5 dag orzechów włoskich
    mąka pszenna do podsypania stolnicy

    Lukier:
    1 białko
    około 1 szklanka cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rogal Ciasta Rogale Desery Rogaliki Jajko

Drożdżowe świąteczne rogale z makiem i lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy dokładnie z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i dostawiamy w ciepłe miejsce, żeby rozczyn ,, ruszył'' tak na około 15-20 minut.
  • 2. Ciasto: Jajka ucieramy z cukrami na puszystość. Masło lub margarynę roztapiamy i lekko studzimy. Do mąki dodajemy ekstrakt waniliowy, utarte jajka, rozpuszczone masło lub margarynę i rozczyn, następnie zagniatamy ciasto w razie potrzeby dolewając ciepłego mleka. Ciasto zagniatamy kilka minut, aż będzie nam ładnie odchodziło od ręki i będzie gładkie. Następnie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na godzinę.
  • 3. Formowanie rogalików: Wyrośnięte ciasto dzielimy na porcje, każdą część wałkujemy na okrągły placek, kroimy w trójkąty, nakładamy po porcji nadzienia makowego i zwijamy formując rogaliki.
  • 4. Do pieczenia: Tak uformowane rogaliki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, zachowujemy odstępy ponieważ znacznie urosną.Zostawiamy na kilka minut w ciepłym miejscu żeby się lekko ,,napuszyły''.
  • 5. Pieczenie: Następnie rogaliki pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 25-30 minut. Upieczone studzimy, najlepiej na metalowej kratce.
  • 6. Lukier: Zimne białko ucieramy z cukrem pudrem, cukier dodajemy stopniowo, ucieramy aż lukier będzie gesty i lśniący.
  • 7. Dekorowanie: Rogaliki dekorujemy lukrem i posiekanymi orzechami, odstawiamy do zastygnięcia lukru.
  • 8. Podajemy i smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wyszło mi 5 blaszek rogalików, na każdej po 12 sztuk, ale ich ilość zależy jak duże uformujemy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Drożdże Jajka Mak Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować