Risotto z mozzarellą i śmietaną

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo dobre risotto, które i może i nie wygląda imponująco, ale za to smakuje znakomicie!!

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - masło: 2 łyżki
    - cebula: 0.5 sztuki
    - ryż arborio: 2 szklanki
    - białe wytrawne wino: 0.5 szklanki
    - bulion wołowy lub drobiowy: 4 szklanki
    - chuda śmietana: 150 mililitrów
    - ser mozzarella pokrojony w kostkę: 250 gramów
    - tarty parmezan: 4 łyżki
    - sól i pieprz: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Risotto z mozzarellą i śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużym rondlu o grubym dnie roztop masło. Dodaj drobno pokrojoną cebulę i podsmażaj ją przez 2 minuty na małym ogniu aż będzie miękka. Dodaj ryż i podsmażaj go przez 2 minuty cały czas mieszając. Dolej wino, a kiedy zostanie całkowicie wchłonięte, stopniowo dodawaj bulion aż zużyjesz 2/3 ilości. Po ok. 10 minutach dodaj połowę ilości śmietany, dobrze wymieszaj, po czym dodaj drugą połowę. Po 2 - 3 minutach dodaj mozzarellę. Gotuj aż ryż będzie miękki, jeśli trzeba dolej resztę bulionu. Dopraw do smaku solą i pieprzem Podawaj risotto z parmezanem w osobnym naczyniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować